Kritiek op ‘boomers’ binnen VVD Groningen over lage positie oud JOVD-voorzitter

nieuws
Foto Andor Heij

“Het is doodzonde dat de ‘boomer-leden’ van de VVD jong talent uit de provincie niet erkennen met een mooie verkiesbare plek.” Met deze verbolgen woorden reageert Thomas Pauwels, voorzitter van de Groningse afdeling van de JOVD, op het stemgedrag van de Groningse VVD-leden van afgelopen donderdag.

Tijdens deze stemming werd onder meer beslist dat Hilde Wendel, oud-voorzitter van de landelijke JOVD, niet op plek drie komt op de kieslijst van de partij tijdens de Statenverkiezingen van maart. Volgens de JOVD, de officieuze jongerentak van de VVD, betekent de zesde plek die de leden haar gaven het ‘negeren van een jong geluid’ tijdens de verkiezingen.

Volgens de JOVD levert de kieslijst van de VVD an sich genoeg jong talent op. Van de 43 kandidaten zijn er 7 jonger dan 30 jaar. Maar de jongeren staan nu relatief laag op de lijst, waardoor de kans dat ze zitting mogen nemen in een Statenzetel klein is. “Er zijn nu veel kandidaten uit de regio en ommelanden, plaatsen waar mensen minder affiniteit hebben met de VVD”, aldus Pauwels. “De grootste groep kiezers, jongeren uit de Stad, laat men nu dus links liggen.”

De Groningse afdeling van de JOVD verwacht dan ook weinig inzet van haar leden voor de verkiezingen. “Dat zal ten koste gaan van de stemmen en de participatie van jongeren in de politiek”, besluit Pauwels. En dat is iets waar de VVD de afgelopen jaren veel profijt van heeft gehad.”