Kinderrechtenvlag gehesen in Bevrijdingsbos: “Oorlog en armoede laten zien hoe fragiel rechten zijn” (foto’s)

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

In het Bevrijdingsbos bij Noorddijk is zondagmiddag de kinderrechtenvlag gehesen. Volgens voorzitter John van der Woude van het Bevrijdingsbos een belangrijk moment.

Hoi John! Jullie doen dit al heel wat jaren. Wat maakt het dit jaar anders?
“De wereld is de afgelopen twaalf maanden nogal veranderd. Heel veel landen hebben kinderrechten hoog in het vaandel staan. En er worden mooie dingen gerealiseerd. Maar in het afgelopen jaar hebben we gezien hoe fragiel dat is. De Russische agressor die Oekraïne binnenvalt. Waarbij tijdens zo’n oorlog blijkt dat rechten nog maar weinig waarde hebben. Kinderen die onder vreselijke omstandigheden in steden aan het front, vaak zonder school, elektriciteit en water, de dag moeten zien door te komen. Of die vanwege het oorlogsgeweld moeten vluchten en hun eens zo’n veilige thuis achter zich moeten laten.”

Hangt zo’n oorlog, en de gevolgen daarvan, als een zwaard van Damocles boven deze dag?
“Zo’n oorlog heeft de ogen weer geopend. Maar realiseer je ook goed dat in Nederland de situatie ook niet perfect is. Er zijn veel kinderen die in ons land onder de armoedegrens opgroeien. Die bijvoorbeeld zonder een ontbijt naar school gaan. Er wordt honger geleden, ook in ons land. Dat moeten we ons goed beseffen.”

Vandaag, op 20 november, is het de Internationale dag van de rechten van het Kind. Wat is de achtergrond van deze dag?
“De rechten van het kind zijn sinds 20 november 1989 officieel vastgesteld in het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Nederland bekrachtigde het Kinderrechtenverdrag op 8 maart 1995. Sinds dat jaar heeft het Bevrijdingsbos een uniek Kinderrechtenpad. Langs dit pad staan tien stenen met daarop de tien rechten van het kind. Dan hebben we het over situaties waar kinderen van hun geboorte tot hun achttiende levensjaar mee te maken kunnen krijgen. Het gaat bijvoorbeeld over voeding, school, wonen, gezondheid, mishandeling, kinderarbeid, oorlog en vluchten.”

Hoe hebben jullie er bij stilgestaan?
“Ieder jaar nodigen we een school uit die een vlag mag ontwerpen. Dit jaar was dat basisschool Het Palet uit de wijk Beijum. De vlag die zij gemaakt hebben werd in het Bevrijdingsbos gehesen. Daarnaast wappert eenzelfde vlag bij de school. Door kinderburgemeester Fatoumata en loco-kinderburgemeester Finn zijn er bloemen gelegd bij het beginpunt van het Kinderrechtenpad.”

Nu is deze dag een logische aanleiding om bij de rechten van kinderen stil te staan. Gebeurt er op andere momenten in het jaar ook iets?
“Het Kinderrechtenpad in het bos kan op iedere dag van het jaar bewandeld worden. Maar we zijn ook bezig met andere projecten. Zo willen we straks in april, in de week waarin Groningen bevrijd werd van het Duitse juk, door middel van een project stilstaan bij de vrijheid van kinderen. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De precieze invulling hiervan zal de komende periode ontwikkeld worden.”

En volgend jaar wordt er opnieuw een vlag gehesen?
“Klopt. Daarbij zijn we overigens nog wel op zoek naar een school die een vlag wil ontwerpen. Dus als kinderen dit lezen, of hun meesters en juffen, neem dan gerust contact met ons op als er belangstelling is en men nieuwsgierig is naar de mogelijkheden. Op onze website vind je onze contactgegevens.”

Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen