Kinderen Kostverloren halen 14.000 euro op voor uitbreiding speeltuin: “Jemig, wat een bedrag”

nieuws
Foto: manseok Kim via Pixabay

Kinderen in de wijk Kostverloren hebben een bedrag van 14.000 euro opgehaald om de uitbreiding van een speeltuin te realiseren. Jacob Bolhuis is bestuurslid van Ostade, en hij is in zijn nopjes.

Hoi Jacob! We hebben het over de uitbreiding van een speeltuin …
“Klopt. Als je in de Adriaan van Ostadestraat staat, en je kijkt richting het westen, dan zie je links basisschool De Petteflet staan. Rechts staat Huis de B, dat is een buitenschoolse opvang. De afgelopen jaren stonden er tussen de gebouwen noodlokalen, maar die zijn sinds enige tijd weg. En zo is het idee ontstaan om de bestaande speeltuin op deze locatie verder uit te breiden. Maar daar is geld voor nodig.”

Over welk bedrag hebben we het dan?
“De bedoeling is dat de speeltuin met een derde vergroot gaat worden. Daar hebben we een ton voor nodig. Een bedrag van 100.000 euro dus. Dat is ontzettend veel geld. Verschillende partijen hebben al geld toegezegd, maar we hebben ook contact gezocht met de scholen. Als daar straks een mooie speeltuin ligt is het immers wel hun visitekaartje. Dat is ontzettend goed opgepakt waarop er een sponsorloop is georganiseerd.”

Hoe ging dat in zijn werk?
“De kinderen op de Pettefletschool, dan hebben we het over ongeveer 350 kinderen, werden gemobiliseerd. In de dagen voorafgaand zijn ze langs de deuren gegaan en langs ouders, vrienden en familieleden om zich te laten sponsoren. Op 1 november vond de sponsorloop plaats waarbij er rondjes gerend konden worden over het schoolplein en door de school. Hoe meer rondjes er gerend werden, hoe hoger het geldbedrag. Dit gebeurde onder grote belangstelling. Ouders, grootouders en wijkbewoners stonden langs de kant om hen aan te moedigen. De afgelopen periode is het geldbedrag opgehaald.”

En daarmee is er 14.000 euro opgehaald. En dat is geen typefout begrijp ik …
“Om deze plannen te realiseren is er contact met veel partners. Ook met de gemeente. Ik zal je eerlijk zeggen dat er met grote ogen is gekeken naar het bedrag dat is opgehaald. Want, jemig, wat een geld. Er is inderdaad 14.000 euro opgehaald. De kinderen, hun ouders en wijkbewoners hebben zich massaal en maximaal ingezet.”

Nu wil ik niet degene zijn die het feestje komt bederven, maar er ligt nog wel wat ruimte tussen 14.000 euro en de 100.000 euro die jullie nodig hebben …
“Ook op andere manieren wordt er geld bijgelegd. Wij als bestuur van Ostade leggen bijvoorbeeld 25.000 euro in. Ook de Speeltuincentrale geeft 25.000 euro. Daarnaast hebben we verschillende stichtingen aangeschreven, als de Nationale Postcodeloterij en Jantje Beton, die hopelijk ook met een mooi bedrag gaan komen. Ook de gemeente heeft toegezegd bij te gaan dragen. En persoonlijk ben ik positief gestemd. Ik denk dat het wel gaat lukken.”

Dus de schop kan de grond in?
“Als het allemaal lukt willen we komend voorjaar gaan starten met de werkzaamheden. Natuurlijk is je vraag nu hoe het er uit komt te zien. Wel. Een speeltuin vandaag de dag ziet er nogal anders uit dan een decennium geleden. Voorheen was het stramien dat kinderen niet smerig mochten worden, er mochten geen risico’s zijn. Tegenwoordig is uitdaging, beweging en leren ontdekken een veel groter thema. Het plan is om een 7,5 meter hoge spiraalglijbaan te plaatsen. Maar ook klimmen, en op paaltjes springen. Het wordt een moderne speeltuin waar kinderen geprikkeld worden om zichzelf te ontwikkelen.”

Je klinkt trots …
“Weet je, je spreekt nu met mij. Maar ik wil heel duidelijk maken dat ik namens alle wijkbewoners en kinderen spreek. Men is hier massaal achter gaan staan. De krachten zijn gebundeld en er is iets moois gerealiseerd. En dat maakt trots.”