Hoog niveau bij finale Groninger Studenten Cabaret Festival: “Een zware taak voor de jury”

nieuws
Foto: Pexels via Pixabay

De jury van het Groninger Studenten Cabaret Festival heeft het misschien nog wel nooit zo moeilijk gehad als dit jaar. Volgens Charlotte Schrader van de organisatie lag het kwaliteitsniveau hoog.

Hoi Charlotte! De Stadsschouwburg stond de afgelopen dagen in het teken van de 36ste editie van het festival. Hoe kijken jullie er op terug?
“Het was een hele mooie en goede editie. Gisteren bij de finale zat de zaal helemaal vol, en ook tijdens de halve finales op woensdag en donderdag was er veel publieke belangstelling. Wat we gisteravond teruggekoppeld kregen was dat mensen een mooie avond hadden gehad, waarbij men vond dat de kwaliteit van de deelnemers erg hoog lag.”

We hebben het inderdaad over een prijs. Een prestigieuze prijs ook. De voorbereidingen op deze editie begonnen al vroeg hè?
“Klopt. In het late voorjaar konden deelnemers zich aanmelden. De precieze aantallen weet ik niet uit mijn hoofd, maar we hadden rond de twintig aanmeldingen. Deze mensen hebben auditie gedaan. Dat betekent dat ze hun stuk voor een selectiecommissie opvoeren. De jury selecteerde uiteindelijk zes deelnemers die de afgelopen maanden try-outs hebben gegeven in verschillende schouwburgen en zalen in het land. Deze zes begonnen woensdag aan de halve finale, waarbij er in de finale uiteindelijk drie deelnemers bleven staan. En ja, wat ik al zei, de kwaliteit was hoog.”

Hoe verklaar je dat? Tenminste, als ik het voor me zelf invul, dan is het natuurlijk zo dat door corona de afgelopen jaren veel schouwburgen langere tijd dicht waren. Heeft dat effect gehad?
“Het is natuurlijk gissen, maar wij denken dat dit wel degelijk een rol heeft gespeeld. In plaats van altijd op de planken te staan kwam de wereld stil te staan waardoor er nog beter nagedacht kon worden over shows. Over de inhoud. Daar komt bij dat men tijdens de coronacrisis ook dingen meemaakte die prima verwerkt konden worden in de bijdragen. Dus in dat opzicht heeft die periode wellicht voor een kwaliteitsimpuls gezorgd.”

De deelnemers. Het lijkt me ontzettend spannend …
“Absoluut. Dat merkte je ook wel. De afgelopen maanden heeft men natuurlijk al in verschillende zalen in Nederland de show opgevoerd. Dat zijn vaak de wat kleinere zalen, waarbij een zaal ook niet altijd vol is. Daarbij wordt er toegewerkt naar de finale. Dat is één. En daarnaast heb je in Groningen te maken met veel publieke belangstelling. Dat maakt wel indruk. En de zenuwen zag je heel duidelijk.”

De finale werd uiteindelijk een strijd tussen Tim, Finn en Jelle …
“Klopt. Finn Visser mocht het spits afbijten, Jelle Brouwer was als tweede en Tim Kroezen sloot de rij. Als je dan de reacties optekent, dan merk je dat eigenlijk geen enkele startplek de beste is. Finn komt op een podium waarbij het publiek nog opgewarmd moet worden, Tim weet wat zijn voorgangers gedaan hebben en moet hen zien te overtreffen.”

Uiteindelijk ging de prijs naar Tim Kroezen …
“Hij was ontzettend blij. Hij sprong bij wijze van spreken een gat in het dak. Zijn gezicht sprak boekdelen, en hij oogde ook wat emotioneel. Wel is het een hele kluif geweest voor de jury. Wij als bestuur, maar ook de mensen in de zaal, hadden zoiets van, eigenlijk zijn ze alle drie ontzettend goed. Uiteindelijk wordt er dan gelet op de kleinere puntjes.”

Wat levert Tim dit nu op?
“Je zei het zelf al, het is een prestigieuze prijs. Deze titel heeft aanzien. Hiermee gaan er echt deuren open. Dat hebben we in het verleden bij andere winnaars ook gezien. Bijvoorbeeld bij Jochem Myjer die in 1997 de titel won. De winnaar, maar ook de twee andere finalisten, zullen de komende periode gevraagd worden in de grotere zalen. We zullen nog veel van hen gaan horen.”

Je klinkt trots. Zijn jullie als bestuur blij?
“We kunnen terugkijken op een hele mooie periode. Ik heb dit bestuursjaar gedaan naast een studie die ik volg. Sowieso hadden we een heel fijn en prettig bestuur. Maar als ik mij realiseer wat ik bewust en onbewust allemaal geleerd heb tijdens dit jaar, op organisatorisch maar ook op sociaal vlak, dan ben ik heel blij en trots. Ik heb ervaringen opgedaan die de rest van mijn leven van pas zullen komen. Dus ja, ik ben erg tevreden.”