Honderden mensen aan de slag op Natuurwerkdag: “Werken aan een gezonde leefomgeving”

nieuws
Foto: Andreas via Pixabay

Ruim 15.000 mensen hebben vrijdag en zaterdag deelgenomen aan de Nationale Natuurwerkdag. Volgens de organisatie gaat het in Groningen om enkele honderden deelnemers.

In het land werden ongeveer 560 natuurklussen opgepakt die bijdragen aan natuurbehouden en herstel. Zo werden in en rondom Groningen bollen en bomen geplant, insectenhotels gebouwd, werden snoeiwerkzaamheden verricht en werden wilgen geknot. “De klussen die uitgevoerd zijn dragen bij aan de leefomgeving van bedreigde planten en dieren”, laat de organisatie achter de Natuurwerkdag weten. “Zo is er op 156 locaties gewerkt aan het leefgebied van insecten door bijvoorbeeld bollen te planten. Op 213 plekken ging men aan de slag voor zoogdieren, op 160 locaties voor reptielen en amfibieën en op 211 plekken voor de leefomgeving van vogels.”

Nationale Natuurwerkdag
De Nationale Natuurwerkdag werd voor de 22ste keer gehouden en begon al op vrijdag. “Op deze dag was er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Zo waren er speciaal voor leerlingen van basisscholen klussen te doen om jeugd te laten ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in de natuur. Ruim 1.200 kinderen hielpen mee bij verschillende klussen.”

Vrijwilligers
De organisatie noemt de dagen belangrijk. “Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Gezonde natuur helpt om hittestress te voorkomen en zorgt voor wateropvang in tijden van extreme regenval. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan, knot-, bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene leefomgeving.”