Groot personeelstekort in kinderopvang

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

Het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Groningen is de afgelopen maand met 2,8 procent gedaald. Dat meldt de uitkeringsinstantie UWV. De arbeidsmarkt blijft krap, met name in de kinderopvang.

De gemeente Groningen telt nu 2.211 mensen met een WW-uitkering. Vergeleken met een jaar geleden is dat aantal met ruim 10 procent afgenomen. Over het hele land is er zelfs een afname van 25 procent. Dat zorgt mede voor een krappe arbeidsmarkt: zo heeft de kinderopvang landelijk een tekort van vijfduizend medewerkers. De verwachting is dat dit verder oploopt. In de provincie Groningen staan momenteel honderd vacatures open voor medewerkers in de kinderopvang.

Kinderopvangorganisaties moeten nu al steeds vaker een groep sluiten, omdat er te weinig pedagogisch medewerkers beschikbaar zijn. Tegelijkertijd worden er meer kinderen geboren en stijgt daardoor de vraag naar opvang. Het landelijk tekort loopt op naar 7.000 medewerkers in 2031.

Het kabinet is echter van plan om vanaf 2025 voor alle werkende ouders de kinderopvang voor 96 procent van het maximum uurtarief te vergoeden. Daardoor zullen meer ouders gebruik gaan maken van kinderopvang. In dat geval kunnen de tekorten oplopen tot 29.000 medewerkers in 2031.