Gemeente gaat ondanks slecht verlopen participatietraject door met ontwikkeling Skaeve Huse

nieuws
Foto: ingezonden / OOG Tv

De ontwikkeling van Skaeve Huse bij Harkstede wordt niet in de pauzestand gezet. De fractie van de VVD had hier om gevraagd, maar een ruime meerderheid van de gemeenteraad ziet dit niet zitten.

Raadslid Elisabeth Akkerman van de VVD: “Wij hebben zorgen over het participatietraject rond Skaeve Huse. Met onze motie willen wij vragen om pas op de plaats te maken. We hebben schriftelijke vragen gesteld rond de situatie, en ons voorstel is om de trein in beweging te zetten als deze antwoorden er zijn. Het lijkt ons niet verstandig om nu al de volgende stap te nemen terwijl er nog onderhoud gepleegd moet worden.”

Yaneth Menger (Stadspartij 100% voor Groningen): “Wij maken ons ernstig zorgen”
Raadslid Yaneth Menger van Stadspartij 100% voor Groningen ziet een pauze ook wel zitten: “Er zijn het afgelopen jaar breuklijnen ontstaan in de gesprekken tussen omwonenden en de gemeente. Wij maken ons daar ernstig zorgen over. Deze instrumenten kunnen bijdragen aan het herstel van vertrouwen.” Raadslid Etkin Armut van het CDA: “Duidelijk is dat omwonenden ontevreden zijn. Bewoners moeten op een betere manier betrokken worden bij het proces.”

Peter Rebergen (ChristenUnie): “Doorgaan met formele procedure, zodat iedereen daarin een plek heeft”
Ook andere partijen erkennen dat de participatie niet goed is verlopen. Toch zien zij uitstel niet zitten: “Afgelopen dinsdag vond er een bewonersbijeenkomst plaats in Harkstede. Wij hebben grote vragen of uitstel wel voor verbetering gaat zorgen”, aldus fractievoorzitter Wesley Pechler van de Partij voor de Dieren. Peter Rebergen van de ChristenUnie: “We moeten stellen dat het de afgelopen periode niet gelukt is om met elkaar in contact te komen. Ik denk dat het goed is om door te gaan met de formele procedure, zodat iedereen daar ook zijn plek in heeft.” Wim Koks van de SP: “We zijn nooit voorstander geweest van Skaeve Huse en we hebben ook tegen gestemd. Maar we moeten wel concluderen dat het College zich heeft gehouden aan de motie die wij vorig jaar hebben ingediend. Het College heeft alle mogelijke stappen gezet.”

Rik van Niejenhuis (PvdA): “Heel vervelend dat het zo gelopen is”
Wethouder Rik van Niejenhuis van Wonen: “Ik moet deze motie ontraden. Het gemeentebestuur vindt het heel vervelend dat we niet in gesprek zijn gekomen met deze mensen die daar wonen. Bij hen is de frustratie hoog opgelopen. Op dit moment heb ik ook geen idee hoe we het vlot kunnen trekken, hoe we het samen kunnen laten komen. En ik vind het echt heel vervelend dat het zo gelopen is. Op dit moment hebben we een status quo waarbij de bewoners niet op de inhoud willen reageren. Daarmee is wat ons betreft het participatieproject afgerond en kan de waarborgprocedure gestart worden. In die vervolgprocedure zijn de bewoners in positie om recht te halen via beroepswijzen. Op de vraag van de VVD wanneer de schriftelijke vragen beantwoorden worden; dat kan heel snel.”

Leendert van der Laan (Partij voor het Noorden): “U heeft het over ‘die’ en ‘deze’ mensen”
Fractievoorzitter Leendert van der Laan van de Partij voor het Noorden: “U heeft het over ‘die’ en ‘deze’ mensen. Dat is een bepaald dedain, terwijl we het hebben over inwoners van de gemeente Groningen.” Van Niejenhuis: “Dat is niet mijn bedoeling geweest. Kijk, ik begrijp heel goed zorgen van de omwonenden. Maar als gemeente hebben we alle stappen gezet.” Van der Laan: “Kun je spreken van een mislukt participatietraject?” Van Niejenhuis: “Wanneer is iets mislukt? We vinden dat we deze doelgroep, waarvoor Skaeve Huse bedoeld is, onderdak moeten bieden. Soms moet je op die manier een gesprek beginnen. Dat je bij de kennismaking met bewoners dit plan presenteert. Dat is niet leuk.”

Yaneth Menger: “Ik ben in verwarring”
Menger: “Maar ik ben nu in verwarring. De wethouder zegt dat het gesprek met omwonenden niet goed is gegaan. Dat het heel lastig is. Maar op 28 september vertelde de wethouder dat men op de goede weg is. Dat is een tegenspraak.” Van Niejenhuis: “Het is niet mijn bedoeling om u in verwarring te brengen. De afgelopen periode hebben we alle stappen genomen volgens afspraak. Het proces is goed gegaan. De uitkomst is alleen jammer.”

De motie om de ontwikkeling van Skaeve Huse op pauze te zetten werd verworpen waarbij 12 raadsleden voor stemden en 31 tegen.

Skaeve Huse
In oktober 2021 stemde de gemeenteraad in met het plan om Skaeve Huse te realiseren bij Harkstede. In de woonvorm moeten negen mensen een plekje krijgen. Het gaat om mensen met verslavingen of psychiatrische problemen die op reguliere plekken niet kunnen aarden. Het project heeft de afgelopen maanden veel stof doen opwaaien. Bewoners van Harkstede, alsook de bewonersvereniging Harkstede en Scharmer en de gemeenteraad in Midden-Groningen zijn fel tegen de plannen.