Extinction Rebellion drumt tegen Black Friday

Het is volgende week vrijdag Black Friday, een dag waarop mensen enorme kortingen op hun aankopen kunnen genieten. Als het aan de internationale activistenbeweging Extinction Rebellion (XR) ligt, is het echter niks meer dan een uitnodiging tot overconsumptie met rampzalige gevolgen voor de Aarde. Daarom maakte de organisatie zich vandaag op om van Black Friday een Green Friday te maken.

Black Friday heeft zich inmiddels uitgebreid tot Black Week, wat betekent dat de kortingen die normaal gesproken alleen op vrijdag zijn nu een hele week gelden. Daarom heeft XR de tegenhanger ‘Green Week’ bedacht om mensen bewust te maken van de nadelige gevolgen die bij de Black Week horen. Zo zegt lid Esther de Meijer het volgende erover: “De Groene Week is een soort ludieke actie om te laten zien dat we echt naar consuminderen moeten.” Tijdens deze week vinden allerlei activiteiten plaats, en de kick-off was vandaag.

Door een optocht met drums en feestelijke kleding trapten de deelnemers van XR de Green Week af. De voorbereidingen daarvoor waren vanaf de ochtend tot in de vroege middag in buurtcentrum Plutozaal. Leden oefenden hard om het drummen onder de knie te krijgen. En dat was nodig, aangezien de meesten er onervaren in waren.

De activiteiten van XR gaan door tot en met 25 november, de dag van Black Friday zelf.