‘Directie Tuinland voert schrikbewind; werknemers duiken letterlijk weg achter de planten’

nieuws
Foto via Google Maps - Streetview

Medewerkers van tuincentrum Tuinland, waaronder werknemers van de vestiging aan de Peizerweg in Stad, zeggen tegenover vakbond CNV dat ze worden geïntimideerd en vernederd door één van de twee directeuren van het bedrijf.

‘Hoop dat hij sterft, trek kop van zijn romp’

De meldingen gaan volgens vakbond CNV zonder uitzondering over Serena Drenth, een van de directieleden. Sinds haar aantreden in 2013 zouden medewerkers te maken hebben gehad met scheldpartijen en verbaal intimiderend gedrag. De medewerkers vertellen dat Drenth, die het bedrijf samen met haar man leidt, regelmatig werknemers ten overstaan van andere collega’s de huid vol scheldt. Werknemers van de keten maken melding van bizarre uitspraken van Drenth:  ‘Ik hoop dat hij sterft, ik trek zijn kop van zijn romp, ik hoop dat hij een hartaanval krijgt, het liefst zou ik hem omleggen’.

“De directie voert een waar schrikbewind, werknemers duiken letterlijk weg achter de planten”, zegt onderhandelaar Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen. “We zijn ons kapot geschrokken van de verhalen over totaal ontspoorde omgangsvormen en de onveilige werkomgeving bij Tuinland. We willen excuses voor de abnormale gang van zaken en eisen dat hier per direct verandering in komt.”

Directeur: ‘Incidenten tegen slechte leidinggevenden’

Tegenover RTV Drenthe erkent mede-eigenaar Girbe Drenth dat er in het verleden dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen. Maar het zou slechts gaan om incidenten en alleen zijn geuit richting ‘leidinggevenden die hun werk heel slecht hebben gedaan’. Volgens de mede-directeur is er direct actie ondernomen en gaan dergelijke incidenten niet opnieuw voorkomen.

‘Niks met meldingen gedaan’

Vakbond CNV denkt daar anders over. De Bruine: “Bij Tuinland is er een externe vertrouwenspersoon, waar meerdere mensen zich hebben gemeld. Maar er gebeurt vervolgens niks mee. De directie kende haar naam niet eens en welk bureau het was. Dat zegt wel iets hoe je er als bedrijf mee omgaat.”

De bond eist nu per direct maatregelen bij Tuinland. “Tuinland is een mooi bedrijf, werknemers zijn trots op wat ze doen”, zegt De Bruine. “Maar helaas hebben ze te maken met een directielid dat met harde hand regeert, geen tegenspraak duldt en werknemers schoffeert. Dat moet echt afgelopen zijn’, besluit De Bruine. ‘We willen dat mevrouw Drenth zich voorlopig niet meer op de werkvloer laat zien. Ze moet eerst gaan werken aan haar gedrag en manier van communiceren, voordat ze weer een stap in een vestiging zet. We zien eigenlijk het liefst dat ze helemaal vertrekt.”

Inspectie

Inmiddels is ook de Nederlandse Arbeidsinspectie ingeschakeld. Dat meldt RTV Drenthe, na een eigen onderzoek naar de zaak. Of die de zaak in behandeling neemt, is nog niet duidelijk. In 2016 deed de inspectie ook al onderzoek naar Tuinland. Het tuinbedrijf zou destijds al maatregelen hebben genomen, maar de inspectie wil het onderzoeksrapport over Tuinland niet delen.