ChristenUnie wil dat provincie dorpshuizen gaat helpen vanwege hoge energieprijzen

nieuws
Het dorpshuis in Onnen. Foto: google maps

De fractie van de ChristenUnie in de Provinciale Staten wil dat de provincie dorps- en buurthuizen concrete steun gaat geven nu de energieprijzen zo hoog zijn.

Vanwege de gestegen energielasten komen veel buurt- en dorpshuizen in de problemen. Het gemiddelde maandbedrag is gestegen van 945 naar 1.681 euro. In de enquête energiestress dorps- en buurthuizen geeft 92% van de respondenten aan dat men geen hulp krijgt van de gemeente om deze kosten te kunnen voldoen. Maandag werd bekend dat er vanuit Den Haag extra geld gaat naar scholen en zwembaden om problemen op te vangen. “Dorps- en buurthuizen lijken buiten de boot te vallen”, vertelt Statenlid Margriet Donker van der Vinne. “Wij zijn van mening dat dorps- en buurthuizen van onmisbare waarde zijn voor de onderlinge verbinding. De huidige situatie zet de leefbaarheid op het platteland en in Stad onder druk. De provincie zou wat ons betreft de helpende hand moeten bieden door concrete steun te geven.”

De partij wil van het provinciebestuur weten of zij de urgentie ook zien. “De provincie zou samen met gemeenten financiële hulp moeten geven. Gemeenten hebben hun handen vol aan het ondersteunen van particulieren in deze energiecrisis. Juist nu moet de provincie bijspringen.” Uit een rondgang van OOG Tv bleek in oktober dat de zorgen bij dorpshuisbesturen groot zijn vanwege de stijgende prijzen.

Verslaggever Johannes Rienks maakte een reportage over de dorpshuizen die in de problemen komen: