ChristenUnie op de bres voor kringloopwinkels: ‘Afschaffen vrijstelling grof vuil komt op slecht moment’

nieuws

Vanaf 1 januari moeten kringlooporganisaties gaan betalen voor het wegbrengen van grof afval. Dat kan grote gevolgen hebben voor de organisaties, stelt de raadsfractie van de ChristenUnie: “Deze organisaties moeten niet gestraft worden voor het uit het afval halen van herbruikbare spullen.”

Volgens de ChristenUnie loopt de vrijstelling voor gratis gebruik van de afvalbrengstations door kringlooporganisaties per 1 januari 2023 af. Hoewel er een overgangsperiode is tot 1 april 2023, betekent de maatregel dat de organisatie het grof vuil wat ze verzamelen niet meer gratis weg kunnen brengen.

“We hebben signalen gekregen dat dit voor de kringlooporganisaties op een zeer slecht moment komt”, aldus CU-raadslid Peter Rebergen. “Na de coronacrisis hebben de organisatie nu te maken met stijgende kosten voor energie, huur en loonkosten als gevolg van de energiecrisis en de inflatie.”

Daar komen nu dus kosten bij voor het afval wat de bedrijven verzamelen: “Dit kan grote gevolgen hebben voor de kringlooporganisaties. Dit terwijl deze organisaties bijdragen aan een circulaire gemeente door middel van hergebruik. We vinden daarom ook dat deze organisaties niet gestraft moeten worden voor het uit het afval halen van herbruikbare spullen.”

De fractie van de ChristenUnie gaat het probleem komende woensdagavond voorleggen aan de raad en het gemeentebestuur.