CDA wil onderzoeken of kunstgrasvelden omliggende huizen kunnen verwarmen

De fractie van het CDA wil dat de gemeente gaat onderzoeken of kunstgrasvelden omliggende huizen ook kunnen verwarmen. De partij heeft daarvoor vragen gesteld.

“In Zwolle wordt een experiment uitgevoerd, waarbij kunstgrasvelden als boiler worden gebruikt om bijvoorbeeld omliggende huizen en het sportcomplex te verwarmen”, vertelt fractievoorzitter Jalt de Haan van het CDA. “Een bijkomend voordeel is dat het kunstgras langer meegaat, doordat de matten minder snel slijten. Deze optie is tevens interessant omdat deze potentiële energiebron geen extra openbare ruimte inneemt zoals andere duurzame bronnen dit wel doen.”

“Eerste resultaten positief”
“Ondanks dat er nog wat slagen om de arm zijn, zijn de eerste resultaten positief. Zo zou één veld jaarlijks 160 huishoudens van energie kunnen voorzien. Deze energie kan uiteraard ook gebruikt worden om de energievraag van een sportvereniging te dekken.”

Energietransitie
De Haan verwijst naar een proef met een zogeheten collectorveld op de velden van voetbalverenigingen Be Quick’28 en SV Zwolle. Deze proef vloeit voort uit een initiatief van de provincie Overijssel die bedrijven uitdaagde om met innovatie oplossingen te komen voor de energietransitie. De collectorvelden op sportcomplex Marslanden in Zwolle worden ingezet om een naastgelegen complex van een revalidatiecentrum te voorzien van duurzame warmte.

Water onder het kunstgras
Hoe werkt het precies? Direct onder het kunstgrasveld bevindt zich water. De zonnestralen verwarmen het water, waarbij het water tegelijkertijd het veld koelt. Door deze koeling wordt warmte opgevangen en opgeslagen. Het principe van een collectorveld bestaat behalve uit kunstgras en water, uit slangen die gemonteerd zijn op een isolerende laag van schuimbeton.

Het CDA wil van het gemeentebestuur weten of zo’n collectorveld ook iets is voor Groningen en of er wellicht al contact is geweest met bedrijven die zoiets aan kunnen leggen.