Brandweer over bevrijding beknelde bouwvakker: ‘Teamwork maakte het verschil bij bizar scenario’

nieuws
Foto: 112 Groningen

De brandweer van Groningen blikt maandagochtend terug op haar inzet van afgelopen woensdag, waarbij een bouwvakker op tien meter hoogte bekneld raakte onder een ijzeren installatie van 1200 kilo. De dienst omschrijft de redding van de beknelde man als het best denkbare scenario: “We omhelsden elkaar en mensen gaven elkaar high-fives.”

De brandweer reed op het incident met relatief weinig informatie: een beknelling op hoogte. Maar eenmaal ter plaatse drong de ernst van de situatie meteen door, aldus bevelvoerder Rinze Bruining: “We dachten gelijk: dit wordt een andere inzet dan we gewend zijn. Eerst moest een ambulancemedewerker mee in de hoogwerker om te kijken hoe het met de patiënt ging. Diegene heeft de inschatting gemaakt dat het naar omstandigheden redelijk ging en dat we de tijd hadden.”

Ergste scenario voorbereid

Na een tweede lift richting de bouwvakker, dit keer met een trauma-arts aan boord om pijnstilling te geven aan de bouwvakker, was het tijd voor de reddingsactie. Een grote kraan van Wagenborg Nedlift, die toevallig in Stad aan het werk was, werd opgeroepen om het grote blok verwrongen staal op te tillen.

Terwijl de kraan werd opgesteld, maakte de brandweer een hijsplan. Officier van Dienst Wim Mossel vertelt: “Dat moest heel zorgvuldig, want de steiger was instabiel. We konden niet goed inschatten of de steiger zou omvallen als we het blok ijzer zouden optillen. Maar het was wel een scenario waarmee we rekening hielden. Daarom stond er ook een duikteam klaar, voor als de steiger in het water zou vallen.” De hulpdiensten hielden volgens Mossel dan ook rekening met het ergste voor de bouwvakker: “Daarom heeft de trauma-arts besloten om de vrouw van het slachtoffer hierheen te laten komen. Met een politiehelikopter is zij vanuit Tilburg hierheen gebracht.”

Muisstil

De kraan begon vervolgens met tillen. Bruining vertelt hoe omstanders en medewerkers van de hulpdiensten muisstil toekeken hoe het zware ijzeren gevaarte centimeter voor centimeter de lucht in ging. Na de oorverdovende stilte was het blok hoog genoeg opgetild en werd de bouwvakker snel een hoogwerker ingetrokken: “Toen hij erin lag hadden we allemaal een groot gevoel van opluchting. We omhelsden elkaar en mensen gaven elkaar high fives. Natuurlijk wisten we toen nog niet hoe het zou aflopen, maar we waren al heel blij dat dit goed was gegaan. Dit was het best denkbare scenario. Inmiddels hebben we gelukkig gehoord dat het naar omstandigheden goed met het slachtoffer gaat.”

Samenwerking en vertrouwen cruciaal

“Wij hebben als brandweerteam het verschil gemaakt door rust en structuur te creëren”, vervolgt Bruining.  “Iedereen heeft een bijdrage geleverd vanuit zijn of haar eigen expertise en iedereen wist precies wat hij moest doen. Naast collega’s van ambulance en politie wil ik in het bijzonder nog even de sleutelrol van de hoogwerkerbemanning van de brandweer benoemen. En niet te vergeten de mensen van Wagenborgen Nedlift. Zonder hun expertise was het niet gelukt.”

Het volledige verhaal over de reddingsactie vanuit het oogpunt van de brandweer is hier te lezen.