Brandweer Haren neemt intrek in gloednieuwe kazerne: “En dat kon iedereen horen” (foto’s)

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Brandweer Haren heeft zaterdag aan het einde van de middag haar intrek genomen in een gloednieuwe kazerne aan het Felland. De verhuizing ging gepaard met enig spektakel.

Want waar je als gezin rustig de dozen in kunt pakken bij een verhuizing, kan de brandweer niet rustig aan doen. Om de paraatheid te waarborgen werden daarom alle brandweervoertuigen en -materialen in één keer verhuisd. In optocht, met sirenes en zwaailichten, ging men van de oude kazerne aan de Westerse Drift naar de nieuwe locatie. Voorop de materiaalwagen, daarachter ongeveer twintig brandweerlieden in bluskleding op de fiets gevolgd door de beide tankautospuiten, de dienstbus met motorboot en de mobiele commando unit. Speciaal voor de gelegenheid was ook een oldtimer ingevlogen.

Met de verhuizing komt er een einde aan een lange episode. In de jaren negentig werd er al gesproken over een mogelijke verhuizing. In de oude gemeente Haren werd er eerst lang gesoebat over de aan te wijzen locatie. Ondertussen voldeed de oude kazerne niet meer, waarbij het de laatste jaren ook niet meer voldeed aan de eisen die door de Veiligheidsregio Groningen gesteld zijn. In 2020 werden de nieuwbouwplannen echter in de koelkast gezet omdat er kostenbesparingen plaats moesten vinden. Daarna kwam de coronacrisis wat het proces verder vertraagde. Vorig jaar januari werden de plannen weer tevoorschijn gehaald, waarbij het budget verlaagd werd. De huidige kazerne bevindt zich in een voormalige lood van wegenbouwbedrijf Bolt.

Grote voordeel van de nieuwe locatie is dat alle voertuigen nu onder één dak kunnen. De afgelopen jaren stonden de voertuigen verspreid.

Bekijk hier een filmpje van de verhuizing:


.

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie