Borg (oud)huurders Sugar Homes gaat waarschijnlijk helemaal op aan energiekosten

nieuws
Foto: Joris van Tweel

De studenten die vorig jaar een studio huurden van Sugar Homes, krijgen hun borg hoogstwaarschijnlijk niet terug. Dat liet het gemeentebestuur deze week weten. De verhuurder hield de borg in om de sterk gestegen energiekosten te dekken.

Begin vorige maand trokken drie raadsfracties bij het college aan de bel over Sugar Homes, na berichtgeving in de Universiteitskrant. Studenten klaagden in de krant dat ze de borg voor hun containerwoning op het Suikerterrein niet terugkregen. StudentHousing probeerde in februari al om het maandelijkse energievoorschot met 200 euro te verhogen, maar studenten weigerden toen te betalen. Student Housing gaf vervolgens toe iets te voortvarend te zijn geweest.

Eind oktober trokken de raadsfracties van GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren aan de bel over de situatie. De partijen vinden dat StudentHousing de borg van de huurders niet had mogen inhouden, omdat ook studenten die hun huisje netjes bijhouden en achterlaten hun borg kwijtraken. De huizen van de studenten zouden daarnaast slecht geïsoleerd zijn, en Sugar Homes verhoogde haar prijzen voor energiekosten begin dit jaar van 80 naar 280 euro.

Probleem met energiemeter

Volgens het college ligt de situatie iets gecompliceerder. De ophoging van de huur kwam volgens het gemeentebestuur omdat men in december een nieuw energiecontract moest afsluiten tegen de toen geldende zeer hoge energieprijzen. Maar StudentHousing zorgde in april voor een eigen energiemeter en kon vanaf dat moment zelf energie inkopen tegen een lagere prijs. Die meter gaf echter foutieve gegevens af de afrekening voor de studenten was daardoor niet op orde. Eind oktober zou dit probleem opgelost moeten zijn.

‘Geen sprake van misstanden’

“Het is dan ook niet aannemelijk dat de kosten uit de afrekening lager zullen zijn dan de hoogte van de borg, gezien de hoogste energieprijzen van toepassing waren in de koudste maanden”, schrijft het college. StudentHousing loopt volgens het gemeentebestuur een aanzienlijk risico op niet-betalende studenten, want de internationale huurders zijn misschien niet meer in Nederland. Het college vindt het dan ook redelijk dat de borg hiervoor wordt ingehouden. “De situatie komt voort uit de forse stijging van energieprijzen en dat vinden wij onwenselijk, maar er is geen sprake van misstanden.”

‘Samenwerking kan doorgaan’

Het is niet de eerste keer dat er werd geklaagd over Sugar Homes. Eerder kwamen er al geregeld verhalen naar buiten over schimmel in de containers en de zogenaamde ‘short stay’-contracten waar verhuurder StudentHousing mee werkt. Dit soort contracten zorgt voor weinig tot geen huurdersbescherming voor de huurders. Het college ziet echter geen aanleiding om de RUG en de Hanzehogeschool aan te sporen om de samenwerking stop te zetten: “De afgelopen jaren zijn er inderdaad diverse berichten over de Sugar Homes gepubliceerd. We hebben goed contact met de verhuurder en vinden dat de verhuurder de meldingen correct heeft opgelost. Wij zien de samenwerking daarom ook niet als onwenselijk.”