Zorgen bij PvdD nemen toe om vogelgriep: “Voorkomen dat dit de volgende zoönose wordt”

nieuws
Foto: svklimkin via Pixabay

Het aantal vogelgriepgevallen in ons land is de afgelopen week flink toegenomen. Bij de fractie van de Partij voor de Dieren in de gemeente Groningen maakt men zich zorgen.

“De zorgen binnen onze partij zijn inderdaad groot”, vertelt fractievoorzitter Wesley Pechler. “Afgelopen dagen zagen we een kinderboerderij waar alle eenden zijn bezweken aan het virus en de ganzen geruimd moesten worden. Ook zien we dat het aantal wilde vogels dat bezwijkt fors toeneemt, en vorige week was er een bericht dat bij een industriële kippenstal in Friesland voor de tweede keer dit jaar 80.000 kippen gedood moesten worden.”

“Er zijn stevige stappen nodig”
Volgens Pechler is actie nodig. “We zien dat de huidige manier van pluimveehouderij met hele grote bedrijven, die enorme aantallen dieren dicht op elkaar in een waterrijk gebied hebben, dat die vorm failliet is. Er moeten door het Rijk echt stevige stappen worden gezet om te voorkomen dat hoog pathogene vogelgriep de volgende zoönose wordt.”

Tikkende tijdbom
Afgelopen voorjaar deed toenmalig fractievoorzitter Kirsten de Wrede een vergelijkbare oproep. Zij omschreef de huidige pluimveehouderij als een tikkende tijdbom. De Wrede: “De vogelgriep die we nu hebben is ontstaan in de pluimveehouderij. Daar ligt de schuld en daar moet iets veranderen. Virologen sidderen op dit moment wat er gaande is in de natuur. De vogelgriep was een seizoensgriep, maar is nu endemisch geworden. Het gaat niet meer weg, het blijft onder ons. Door het hoog pathogene is het gevaarlijker en dodelijker geworden. Ook voor mensen is het gevaarlijker geworden.”

Heythuysen
Afgelopen donderdag werd in het Limburgse Heythuysen de grootste uitbraak van vogelgriep geconstateerd tot nu toe. Op een bedrijf met 300.000 leghennen werd het virus ontdekt. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de kippen op locatie afgemaakt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.