Week van het Afval in het teken van repareren

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het repareren van spullen staat centraal tijdens de Week van het Afval, van 29 oktober t/m 4 november. Zo zijn er diverse repaircafé’s.

De gemeente Groningen organiseert deze week om haar inwoners ertoe te bewegen om de hoeveelheid afval die we met zijn allen maken verder terug te brengen. Er is ditmaal speciale aandacht voor ‘repareren’, als manier om de levensduur van spullen te verlengen en afval te voorkomen.

De Week van het Afval begint op 29 oktober met ‘reparatiezaterdag’. Wethouder Kirsten de Wrede geeft om 12 uur het startsein tijdens een repaircafé in het Forum. Op dat moment openen ook vier andere repaircafé’s in de gemeente hun deuren. Iedereen is daar welkom, met kapotte apparaten, fietsen, kleding of andere spullen.

Op dinsdag 1 november geeft zero-waste pionier Emily-Jane Townley een lezing in het Forum, over afvalvrij leven. Verder zijn er die week op diverse markten stands waar mensen terecht kunnen met vragen over afval scheiden of afval minderen. Op vrijdagmiddag 4 november is er een textielmanifestatie op de Grote Markt, met onder meer een statement tegen de uitwassen van de textielindustrie.