Volkskrant verwisselt Groningen en Friesland

nieuws
Op een kaartje in de Volkskrant zijn de provincies Groningen en Friesland verwisseld. Foto: twitter.com/shossontwits

Een foutje in een infographic over stikstof in de Volkskrant leidt zaterdag tot een stroom aan reacties op sociale media. In het kaartje zijn de provincies Groningen en Friesland verwisseld.

Tweede Kamerlid Romke de Jong van D66: “De kloof tussen de stad en het platteland wordt ook zichtbaar in de Volkskrant. Lieve redactie, Friesland ligt links, Groningen rechts.” Frank Brander: “Verontrustender dat de kaartenmaker de topografische kennis van een 8-jarige heeft is dat ie geen idee heeft dat er software is dat kaarten maakt. Met z’n gepriegel in Paint.” Jasper Been: “Vandaag opeens aan de andere kant van de Lauwers wakker geworden.”

“Dan begrijp je waar de schoen hem wringt”
Karel Smouter: “Wie over de kloof tussen de Randstad en de rest van Nederland begint ziet vaak gefronste wenkbrauwen. Het zou een fopkloof zijn, er zijn andere kloven die er meer toe doen. Et cetera. Daar zit ook wel wat in. Maar dan sla je de Volkskrant open en begrijp je toch weer waar de schoen hem wringt.”

Rectificatie
De krant kwam in de middaguren met een rectificatie: “Het is u misschien niet ontgaan dat er in de zaterdagkrant een foutieve kaart van Nederland staat. Onze excuses voor deze slordigheid. In de pdf-krant is het inmiddels aangepast, in de papieren krant volgt een rectificatie.”