Vijftig schademeldingen bij IMG na aardbeving Wirdum

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen, IMG, zijn tot nu toe vijftig schademeldingen binnengekomen na de aardbeving bij Wirdum. Dat laat het IMG zondag weten.

Wirdum werd zaterdag in het begin van de middag getroffen door een aardbeving die een kracht van 2.2 op de schaal van Richter had. Later op de dag volgde er een naschok met een kracht van 1.0. “Tot zaterdagmiddag 15.30 uur zijn er vijftig schademeldingen bij ons binnengekomen”, schrijft het IMG. “Van de vijftig meldingen kwam er geen enkele uit het effectgebied van de beving.” Het gebied waarbinnen als gevolg van een aardbeving sprake is van een trillingssnelheid in de bodem van 2 millimeter per seconde, wordt in vaktermen het ‘effectgebied van de beving’ genoemd. In het effectgebied liggen dorpen als Loppersum, Garrelsweer, Oosterwijtwerd, Winneweer en Leermens.

Bij twee van de vijftig meldingen was er sprake van een mogelijk acuut onveilige situatie. “Bij beide meldingen is er een inspectie uitgevoerd, en daarbij is er vastgesteld dat er geen preventieve veiligheidsmaatregelen nodig zijn.” De verwachting is dat het aantal schademeldingen de komende dagen verder op gaat lopen.