Stedenband overvallen door stellingname CDA: “Er gebeuren zoveel mooie dingen”

De Stedenband Groningen – San Carlos voelt zich overvallen door de opmerking van de CDA-fractie om te stoppen met de stedenband.

Het CDA liet dinsdagmiddag weten dat de band met de stad in Nicaragua moet worden verbroken omdat de doelen voor de stedenband uit beeld zijn geraakt en het land sinds kort veranderd is in een regelrechte dictatuur. “Ik ben verbaasd, en we voelen ons overvallen”, reageert Muriël Duindam van de Stedenband. “In Nicaragua is inderdaad van alles aan de hand. Maar wij werken niet op een diplomatieke manier met het land samen, we werken uitsluitend met organisaties in het maatschappelijk middenveld die daar los van staan.”

“Mogelijkheden en kansen”
Ook de opmerking van het CDA dat de doelen van de verbintenis uit het oog zijn verloren, zijn volgens Duindam onjuist. “De verbintenis is zoals die is. De doelstellingen zijn niet veranderd en over en weer worden er mooie resultaten geboekt. Ook vandaag de dag. Tijdens de coronaperiode, waarbij de wereld grotendeels stillag, was het bijvoorbeeld mogelijk om toch projecten op te starten. Onlangs zijn we gestart met een project waarbij we houten milieuvriendelijke houtoventjes in stadsgebieden en op het platteland van de grond willen krijgen. Maar ook andersom. In Groningen is onlangs de hernieuwde muurschildering opgeleverd en er hebben informatiebijeenkomsten plaatsgevonden op het Alfa-college en het Montessori Lyceum om mensen gastlessen en workshops aan te bieden.”

“Er gebeurt heel veel”
Duindam: “De relatie is duidelijk en levert veel op. En samen met een aantal Duitse steden zijn we aan het werk aan een Europese dimensie waarbij er gewerkt wordt aan sport- en zwemprojecten. En volgend jaar komt er een project om huiselijk geweld onder de aandacht te brengen. Eigenlijk gebeurt er heel veel, maar dat is misschien niet allemaal even zichtbaar.”

“Het CDA heeft mij niet gebeld, ik weet niet waar hun uitspraken op gebaseerd zijn”
Op de vraag waar de bevindingen van het CDA vandaan komen: “Ze hebben mij niet gebeld, en ze hebben ook niet een dag meegelopen. Dus ik weet niet waar ze hun uitspraken op baseren. Aan de andere kant. Ongeveer twee jaar geleden werd er in de gemeenteraad gesproken over stedenbanden. Toen was het CDA ook al niet enthousiast, dus wat dat betreft komt het geluid niet als een verrassing. Het is alleen jammer dat wat er geroepen wordt niet juist is. En misschien ligt daar wel een taak voor ons, dat we meer voorlichting geven, dat we meer informatie delen. Maar een stedenband afschaffen, dat zou ik nooit doen. Wij hebben zoveel contacten waar bedrijven en organisaties gebruik van kunnen maken. In plaats van te pionieren, kan met onze kennis veel sneller iets van de grond komen.”

Nicaragua
Nicaragua ligt in Midden-Amerika. Sinds 2007 is Daniel Ortega president van het land, nadat hij dit eerder tussen 1985 en 1990 ook al was. In april 2018 waren er grote antiregeringsprotesten nadat Ortega, onverwacht, een pakket maatregelen had aangekondigd. Zo werden de sociale premies verhoogd en werden de uitkeringen verlaagd om het noodlijdende socialezekerheidsstelsel betaalbaar te houden. In het land braken protesten uit die hard werden neergeslagen. Zeker 27 personen kwamen om het leven. Na het intrekken van de plannen bleef het onrustig, waarbij steeds meer mensen zich gingen verzetten tegen de autoritaire regeerstijl van Ortega.