CDA wil af van stedenband met San Carlos: ‘Doelen volledig uit het oog verloren’

nieuws
Foto via Stedenband Groningen - San Carlos

Groningen moet haar stedenband met de Nicaraguaanse stad San Carlos opzeggen. Daarvoor pleit de raadsfractie van het CDA komende woensdag. De partij vindt dat de doelen voor de stedenband te ver uit beeld zijn geraakt. Helemaal omdat Nicaragua, onder leiding van president Daniel Ortega, zou zijn veranderd in een regelrechte dictatuur.

Volgens de CDA-fractie kan de gemeente de tienduizenden euro’s die de stedenband kost, beter op een andere manier worden besteed. De doelen van de verbintenis, die sinds 1986 geldt tussen de twee steden, zijn volgens fractievoorzitter Jalt de Haan volledig uit het oog verloren.

“Destijds was het doel te zorgen voor de onderlinge uitwisseling van maatschappelijke organisaties”, aldus De Haan. “Er is een tijd geweest dat er veel Groningen stagiairs naar San Carlos gingen. Ook werd er samengewerkt aan diverse bouwprojecten. Deze doelen lijken verleden tijd en volledig uit beeld geraakt te zijn.”

De recente ontwikkelingen in het Midden-Amerikaanse land waar San Carlos zich bevindt, zijn volgens De Haan nog meer reden om de verbintenis op te zeggen. Het land besloot de diplomatieke banden met Nederland te verbreken, omdat de regering van Ortega vindt dat Nederland er een ‘neokoloniale en bemoeizuchtige houding’ op na houdt.

“De realiteit is dat Nicaragua een dictatuur is geworden”, vervolgt de CDA-fractie. “Vrijheid van godsdienst, samenkomst en pers worden totaal niet gerespecteerd. Daarnaast steunt Nicaragua Rusland en Poetin in de illegale annexatie van Oekraïne. Wat ons betreft is het uiterst onwenselijk om deze stedenband aan te houden.”