Stadjer (37) moet negen maanden brommen voor opzetten drugslab

nieuws
Foto: Rechtspraak.nl

Een 37-jarige man uit Groningen is donderdag veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van negen maanden. De man zette een drugslab op in een woning in Nieuw-Roden.

Dat meldt RTV Drenthe donderdagmiddag.

Daarnaast legde de rechter nog eens vijftien maanden voorwaardelijk op aan de Stadjer. De straf is een stuk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Drie weken geleden eiste de officier van justitie nog dertig maanden cel (waarvan tien voorwaardelijk) tegen de Groninger.

Drugslabs

De Stadjer runde, samen met drie andere mannen uit Drenthe en de provincie Groningen, drugslabs in Zuidlaarderveen en Nieuw-Roden. Agenten kwamen de labs in 2017 op het spoor, dankzij een anonieme melding over een lab in het Friese Sûwald. Camera’s rond de boerderij lieten zien hoe meerdere mannen af en aan liepen rond het lab.

Een paar maanden later werden in de auto de 39-jarige hoofdverdachte in de zaak (een man uit Assen) grondstoffen voor drugs gevonden tijdens een verkeerscontrole, maar kwam uiteindelijk op vrije voeten. Vlak daarna werd het DNA van de man aangetroffen in een lab in Zuidlaarderveen. Daarop besloot de politie de auto van de man te volgen, waarna ook de 32-jarige Stadjer in beeld kwam. Het DNA van de Stadjer werd vervolgens opnieuw gevonden bij een afvaldumping in Duitsland.

De zaak kwam in juli van dit jaar helemaal rond. De auto van de Assenaar werd gevolgd naar een woning in Nieuw-Roden, waar de Assenaar tegen de lamp liep toen de politie binnenviel en een drugslab aantrof. Daarop werden zowel de 39-jarige hoofdverdachte als de medeverdachten uit Stad in de boeien geslagen en aangehouden.

Drie jaar cel voor Assenaar

De 39-jarige Assenaar kreeg de hoogste straf van de vier laboranten: drie jaar cel. Hij wordt gezien als het hoofd van de operatie. De Assenaar hoorde drie weken geleden vijf jaar cel eisen, maar de rechter vindt dat er niet genoeg bewijs is om de man uit de Drentse hoofdstad te linken aan het lab in Zuidlaarderveen. De man werd daarom alleen veroordeeld voor zijn rol bij de labs in Nieuw-Roden en Sûwald.

De twee andere verdachten uit Nieuw-Roden (40) en Zevenhuizen (32) werden veroordeeld voor betrokkenheid bij het drugslab in Nieuw-Roden. Van de 24 maanden celstraf die de rechter oplegde, hoeven ze slechts twee maanden de cel in.