SP stelt Kamervragen na berichtgeving over misstanden bij Ambulancezorg Groningen

nieuws
foto 112groningen.nl

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) moet in gesprek gaan met betrokkenen en klokkenluiders over de mogelijke misstanden bij Ambulancezorg Groningen. Daarvoor pleit SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Hijink stelde zijn vragen vrijdagmiddag aan minister Kuipers van Volksgezondheid. Volgens Hijink moeten medewerkers veilig melding kunnen maken van wangedrag, als zij niet terecht kunnen bij hun eigen werkgever. Ook vraagt het Kamerlid zich af of de manier waarop Ambulancezorg Groningen binnen de organisatie speurt naar klokkenluiders, waarbij metadata van verzonden e-mails zijn doorzocht, wel is toegestaan volgens de wet.

Na aantijgingen over een heersende angstcultuur en seksueel grensoverschrijdend gedrag via de media, besloot de directie om haar werknemers te screenen op lekken van documenten naar het Dagblad van het Noorden. Volgens anonieme medewerkers zou dat er al voor hebben gezorgd dat één medewerker op non-actief is gesteld.