‘Ambulancezorg Groningen haalt bezem door personeelsmails om klokkenluiders op te sporen’

nieuws
Archieffoto: 112groningen.nl

Na aantijgingen over een heersende angstcultuur en seksueel grensoverschrijdend gedrag besloot de directie van Ambulancezorg Groningen niet direct om zichzelf een spiegel voor te houden. Medewerkers meldden donderdagavond via het Dagblad van het Noorden dat deze spiegel meteen op het personeel werd gericht, om daarmee klokkenluiders richting de media op te sporen.

Het bestuur van het bedrijf meldde afgelopen zaterdag dat er meteen actie werd ondernomen, toen duidelijk werd dat er incidenten hadden plaatsgevonden. Ook nu lijkt het management uit schrik meteen in actie te zijn gekomen, maar nu over het feit dat er ‘onbeheerst en zonder enig overleg met de leiding en communicatie, documenten met de pers zijn gedeeld.’

Volgens de anonieme medewerkers betekende dit dat mails van werknemers zijn gescreend op lekken van documenten naar de krant. Dat heeft al geresulteerd in één non-actieve medewerker. Deze ambulanceverpleegkundige is naar huis gestuurd, omdat ze één van de klokkenluiders zou zijn. Medewerkers betichtten directeur Jeroen van der Ster van de beslissing om de verpleegkundige op non-actief te zetten. Medewerkers meldden verder dat de ‘angstcultuur’ na de publicatie van DvhN, alleen maar is toegenomen en dat kritiek geen plek meer heeft op de werkvloer.

Het bedrijf zelf weerspreekt de eerder aantijgingen van de krant, maar laat verder weinig los over de acties van de afgelopen weken, omdat het zou gaan om een ‘interne aangelegenheid’ en omdat de privacy van de betrokkenen in het geding zou komen.