Snorfietsen met benzinemotor vanaf heden niet meer toegestaan op groot aantal fietspaden

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Snorfietsen met een benzinemotor zijn vanaf maandag niet meer welkom op een groot aantal fietspaden in de gemeente. De aftrap van de campagne die mensen hier bewust van maken vond maandagmiddag plaats in het Noorderplantsoen.

Het gaat om fietspaden die in of langs een park, natuurgebied of recreatiegebied liggen. Met de maatregel wil de gemeente onder andere fietsers en voetgangers beschermen tegen de vervuilende uitlaatgassen van snorfietsen. “Snorfietsen met een benzinemotor stoten meer koolmonoxide, koolwaterstoffen en fijnstof uit dan auto’s en bestelbussen”, vertelt wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer. “Dit is schadelijk voor de gezondheid van fietsers en andere gebruikers van fietspaden. Daarnaast is de vervuilende uitstoot slecht voor dieren en de natuur.”

Fietspaden zijn te herkennen aan het blauwe rechthoekige bord ‘fietspad’
De nieuwe maatregel geldt op ruim honderd fietspaden in de gemeente. Het gaat voornamelijk om fietspaden waar geen weg langs ligt. Zo zijn benzinesnorfietsen bijvoorbeeld niet meer welkom op de Leliesingel in het Noorderplantsoen en op het Jaagpad richting Zernike. Fietspaden waar de voertuigen niet meer welkom zijn, zijn te herkennen aan het blauwe rechthoekige bord ‘fietspad’. De gebruikers van deze voertuigen dienen een alternatieve route te kiezen.

Campagne
Elektrische snorfietsen zijn nog wel toegestaan op de fietspaden. “Het verbieden van snorfietsen met een benzinemotor is een eerste stap naar schonere lucht in groen- en recreatiegebieden. Het is een wens van het College en de gemeenteraad. Ruim 2,5 jaar geleden riep de raad in een motie op om de snorfiets van een groot aantal fietspaden te weren.” Om snorfietsers te wijzen op de nieuwe maatregel vindt er een campagne plaats. Meer informatie is te vinden op deze website. Daar is ook een kaart te bekijken met daarop alle fietspaden. Wie toch met een snorfiets het fietspad opgaat, riskeert een bekeuring van 100 euro.

Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen