Ruim 250 marktkramen in Stad op Groninger Marktendagen: “Onze ambitie is inzetten op een traditie”

In Stad vinden zondag en maandag de Groninger Marktendagen plaats. Paul van Put van de organisatie hoopt dat een traditie geboren is.

Hoi Paul! Vandaag is de eerste dag. Hoe gaat het?
“Het kan eigenlijk niet beter. Ik schat dat er ruim 250 marktkramen zijn opgebouwd. Die staan op de Grote Markt, de Vismarkt, het A-Kerkhof en in de Brugstraat. Terwijl ik nu met je spreek schijnt de zon en het oogt allemaal heel gezellig. Veel mensen struinen rond.”

Veel kraampjes. Ook een groot aanbod dus?
“Absoluut. Ik denk dat er voor een ieder wel wat wils is. Er is een braderie, een warenmarkt maar er is ook een vintage- en handgemaakte productenmarkt, een provincieplein met aanbod van streekproducten, er kan antiek en er kunnen boeken gekocht worden, er is vinyl en cd’s en er is een vlooienmarkt. Dus het is echt heel breed.”

Deze Groninger Marktendagen. Hoe is het idee ontstaan om dit te organiseren?
“In het verleden organiseerden we de Groninger Marktdag. Dat was in de periode voor de coronacrisis. En dat ging eigenlijk heel goed. Tijdens de coronacrisis liep het allemaal wat anders, en dit jaar hebben we de handschoen weer opgepakt. Met nu ook direct twee dagen. Waarom? Nou, op maandag is er in Duitsland een nationale vrije dag. Dan wordt de Dag van de Duitse Eenheid gevierd. Winkels in Duitsland zijn dan dicht, dus wij dachten, wij spelen daar op in. De feestdag valt op een maandag, men heeft een lang weekend, dus we proberen de Duitsers naar Groningen te trekken.”

Is dat ook gelukt denk je?
“Nou, als ik nu rondloop dan hoor ik al veel de Duitse taal. Dus ik denk dat de boodschap zeker is gearriveerd.”

Stel dat dit een groot succes wordt. Willen jullie dit dan doorzetten?
“Die ambitie hebben we wel. We zien dit als een tegenhanger van de Bloemenjaarmarkt. De Bloemenjaarmarkt wordt in het begin van het seizoen gehouden, wij gaan met dit evenement in oktober zitten. Ons idee is dat er een win-winsituatie gaat ontstaan. Ondernemers krijgen de mogelijkheid om hun waren en producten te verkopen. Dat is prettig omdat deze ondernemers tijdens de coronacrisis een flinke knauw hebben gekregen. Door breed in te zetten trekken we veel mensen naar Stad waardoor ook andere ondernemers profiteren. Denk aan de horeca, de winkels maar ook de hotels. En ook voor de Stadjers is het denk ik leuk, dat er opnieuw een evenement plaats vindt.”

De Groninger Marktendagen wordt zondag om 17.00 uur afgesloten. Op maandag is de markt van 09.00 tot 17.00 uur geopend. Meer informatie vind je op deze website.

Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Deel dit artikel: