Prijsplafond energie helpt niet iedereen: ‘Wij zitten daar tien keer boven’

Het energieplafond dat volgend jaar voor verlichting moet zorgen in de energiecrisis, is niet voor iedereen toereikend. Woongroepen en wooncollectieven vallen buiten de boot en voorzien grote problemen. De bewoners van woonvereniging GEMA in de Boteringestraat zijn met zijn tienen aangesloten op één energiemeter. In januari verdubbelt de energierekening en dat heeft grote gevolgen.

Charlotte Schippers is een van hen. Doordat ze alle voorzieningen deelt, komt ze niet in aanmerking voor een individueel energiecontract. ‘Je bent een wooncollectief, je deelt één energiemeter. Je moet het energieverbruik gezamenlijk omlaag schroeven.’ Het aangekondigde energieplafond, dat per 1 januari 2023 in werking treedt, zal volgens Schippers geen enkel verschil maken. ‘Ons verbruik zit nu al zo’n tien keer boven het prijsplafond. We kunnen het onmogelijk niet overschrijden.’

Samen met haar negen medebewoners doet ze er alles aan om het energieverbruik binnen de perken te houden. Zo blijven de gordijnen gesloten als er niemand thuis is om de tocht te verminderen. De gaskachel staat uit en de bewoners die thuiswerken doen dat voortaan gezamenlijk in één ruimte.

Monumentaal pand 

Verduurzaming van het pand is hard nodig om het energieverbruik te handhaven. Dat blijkt echter niet eenvoudig. Om alle renovaties uit te voeren, is de woonvereniging gebonden aan strenge regels voor monumentale panden. Dat betekent dat Schippers niet zomaar dubbel glas kan laten plaatsen. De kieren in de vloer moeten nodig opgevuld worden, maar ook dat vereist een speciale behandeling. De ramen van enkel glas zijn uit nood voorzien van voorzetramen. ‘Het is een prachtig, maar onhandig pand.’

Daarbij komt dat een groot deel van de bewoners sterk afhankelijk is van de sociale huurprijs. Een verduurzaming van het pand zou automatisch een verrekening in de huurprijs betekenen en dat kunnen de mensen zich niet veroorloven.

Verdubbeling

Schippers ziet de situatie met lede ogen aan. ‘In januari verdubbelt onze energierekening. Voor ons betekent het dat een aantal mensen straks moet vertrekken.’ Ze hoopt daarom dat het kabinet snel met passende maatregelen voor alternatieve woonvormen komt. Een nieuwe stijging in de energiekosten zonder verdere compensatie zou enorme gevolgen hebben: ‘In dat geval moet iedereen hier vertrekken.’