Nieuwe campagne moet Groningse snorfietser van groot aantal fietspaden af houden

nieuws
Foto: Donald Trung Quoc Don via Wikimedia Commons (CC 4.0 SA)

Snorfietsen met een verbrandingsmotor zijn niet meer welkom op zo’n honderd fietspaden in de stad Groningen, Haren en Ten Boer. De gemeente begint volgende week een campagne om deze maatregel onder de aandacht te brengen.

Het gaat met name om fietspaden die in een park, natuurgebied of recreatiegebied liggen. De nieuwe maatregel geldt op ruim 100 fietspaden, het gaat voornamelijk om fietspaden waar geen weg langs ligt. Het verbod geldt ook voor een paar belangrijke fietspaden in de gemeente, waaronder De Leliesingel in het Noorderplantsoen en het Jaagpad.

Hier vindt je een kaart, waar je kunt vinden waar snorfietsers niet meer welkom zijn.

Het gemeentebestuur was al langere tijd van plan om snorfietsen weg te halen van de fietspaden. In 2020 werd een motie aangenomen om een groot deel van de fietspaden in de gemeente aan te passen van ‘verplichte’ naar ‘onverplichte’ fietspaden. Maar het gemeentebestuur kon toen niet direct actie ondernemen, omdat niet geheel bekend was waar dat veilig kon.

Milieuschade

Het gemeentebestuur wil snorfietsen met een benzinemotor zo veel mogelijk weren uit Groningen, omdat ze erg vervuilend zijn. “Snorfietsen met een benzinemotor stoten meer koolmonoxide, koolwaterstoffen en fijnstof uit dan auto’s en bestelbussen”, aldus wethouder Philip Broeksma. “Dit is schadelijk voor de gezondheid van fietsers en andere gebruikers van fietspaden. Daarnaast is de vervuilende uitstoot slecht voor dieren en de natuur.”

In 2025 wordt de verkoop van dit soort vervuilende snorfietsen verboden. Het gemeentebestuur houdt er daarnaast rekening mee dat meer mensen er vanaf volgend jaar voor kiezen om geen snorfiets meer te gebruiken, omdat een valhelm dan verplicht wordt. Elektrische snorfietsen zijn nog wel toegestaan op de lijst met fietspaden.

‘Het is tijd’ – Campagne om regel bekendheid te geven

Om snorfietsers te wijzen op de nieuwe maatregel, start de gemeente volgende week een campagne. Meer informatie staat op deze website. Hier is ook een kaart te vinden met alle fietspaden. Wie toch met z’n snorfiets de aangewezen fietspaden opgaat, riskeert een boete van ongeveer 100 euro.