“In beslag genomen tentjes Ter Apel op een stapel in een hoek gesmeten, schokkend om te zien”

nieuws
Foto: Willem Staat / ingezonden

De Groningse ondernemer Willem Staat heeft de tentjes, die hij in augustus doneerde aan vluchtelingen in Ter Apel, weer terug. Maar het verhaal zal wel een staartje gaan krijgen.

In augustus domineerde de situatie in Ter Apel het nieuws. De instroom bij het aanmeldcentrum was vele malen hoger dan men kon verwerken. Het gevolg was dat honderden vluchtelingen op het grasveld voor het centrum de nachten door moesten brengen. Staat zag het met lede ogen aan. Samen met verschillende andere ondernemers uit Stad begon hij een crowdfundingsactie. Met het geld werden blauwe koepeltentjes gekocht die vervolgens werden uitgedeeld in Ter Apel. Een dag later werden de tentjes van de vluchtelingen afgepakt. Volgens de Veiligheidsregio was de veiligheid in het geding.

“Tentjes zijn in beslag genomen door Officier van Justitie”
“De afgelopen twee maanden heb ik gezocht waar de tentjes waren gebleven”, vertelt Staat. “Het was lange tijd onduidelijk door wie de tentjes in beslag waren genomen, waar ze waren en wat de wettelijke basis ervoor is. Deze week bleek dat de tentjes in beslag zijn genomen door de Officier van Justitie. Ik kreeg toestemming om de tentjes op te halen, die bij de gemeente Westerwolde bleken te liggen.”

“In sommige tentjes bleken nog spullen van vluchtelingen te zitten”
Staat schrok van wat hij aantrof: “Het was een schok om te zien hoe de gemeente is omgegaan met de tentjes. Ze waren niet netjes in de hoesjes gedaan, maar op een stapel in een hoek gesmeten. In sommige tentjes bleken nog spullen van vluchtelingen te zitten die daarin waren achtergebleven toen de tentjes werden afgepakt. Ook troffen we in de tentjes etensresten aan. Helaas hebben we moeten constateren dat veel tentjes onbruikbaar zijn, en die hebben we achter moeten laten. Ik vind het een grote schande dat er op deze manier wordt omgegaan met spullen die gekocht zijn met bijdragen van veel donateurs om vluchtelingen te helpen.”

“Ik ga er van uit dat alles netjes wordt afgehandeld”
De ondernemer geeft aan dat de komende dagen de balans wordt opgemaakt. “We willen onderzoeken welke tentjes nog bruikbaar zijn. De Officier van Justitie heeft haar excuses aangeboden voor de onduidelijkheid waar de tentjes zich bevonden. Ik vind het erg netjes dat die excuses zijn aangeboden. De komende periode zullen wij ons opnieuw bij de Officier van Justitie gaan melden, en ik ga ervan uit dat ze alles netjes af gaan handelen.”