Groningse ondernemer kan inbeslaggenomen tentjes op komen halen in Ter Apel: “Opnieuw uitdelen”

nieuws
Foto: Bastiaan van Viersen via Instragram

Ondernemer Willem Straat uit Stad kan deze week de inbeslaggenomen tentjes in Ter Apel komen ophalen. Dat liet de gemeente Westerwolde maandag weten.

“Afgelopen week heb ik gezegd dat ik een juridische procedure op ga starten na alles wat er gebeurd is“, vertelt Straat. “Ik heb tentjes uitgedeeld aan de mensen die vervolgens een dag later door agenten en handhavers weer werden afgepakt. Maar de gemeente laat nu in een verklaring weten dat de tentjes niet afgepakt zijn, en dat er ook niks gevorderd is. Maar ja. Als een agent voor je staat die iets vraagt, en jij bent asielzoeker, dan werk je maar mee. Kijk, ik snap deze verklaring wel. Ze voelen nattigheid. Ze willen geen juridisch getouwtrek, en ik wil dat inderdaad ook niet.”

“Ik ga controleren of de tentjes compleet zijn”
Straat gaat daarom op het aanbod in. “De tentjes liggen opgeslagen op de gemeentewerf, waar ik ze kan komen ophalen. Ik ga vervolgens controleren of alles volledig en compleet is, want ik ga geen incomplete tentjes weggeven. Vervolgens wil ik met de gemeente in gesprek gaan hoe ik de tentjes op een goede en veilige manier aan de asielzoekers kan geven. Wat er de afgelopen week gebeurd is, dat is niet netjes. Maar iedereen verdient een tweede kans. Dus ik wil in gesprek gaan hoe ik de tentjes opnieuw uit kan delen.”

“Situatie gaat ons aan het hart”
Aan het uitdelen van tentjes is een crowdfundingsactie vooraf gegaan waar verschillende ondernemers uit de stad bij betrokken zijn. “We hebben het over een noodoplossing. We hebben het over mensen die noodgedwongen op een grasveld moeten slapen. Dat gaat ons aan het hart. Die willen we helpen. En zulke tentjes verlichten de situatie enigszins. Maar eigenlijk zou er heel iets anders moeten gebeuren. Ik begreep afgelopen weekend dat er in Delft een AZC leeg staat. Waarom wordt dat niet opengesteld en ingezet? Het liefst breng ik helemaal geen tentjes, maar omdat de situatie zo erbarmelijk is, moet ik wel iets doen. Je kunt zulke mensen toch niet laten stikken? En nogmaals ik wil de gemeente op geen enkele manier in diskrediet brengen.”