Groninger Museum koopt zeldzaam Ploeg-schilderij

Het Groninger Museum heeft het schilderij Twee ruiters tussen bomen van Hendrik Nicolaas Werkman aangekocht. Dat is bijzonder, omdat veel van het werk van de Groningse Ploeg-schilder aan het eind van de oorlog verloren is gegaan

Het schilderij was eigendom van kruidenier Wiert Hendrik (Hein) Leemhuis, de oprichter van De Spar. Leemhuis was zelf ook kunstschilder en lid van De Ploeg. Nazaten van Leemhuis, die het werk sinds zijn overlijden in bezit hadden, droegen het werk dinsdagmiddag over aan museumdirecteur Andreas Blühm en conservator Nadia Abdelkaui.

Het schilderij Twee ruiters tussen bomen (ca. 1939) toont Werkmans voorliefde voor paarden. Het is bijzonder dat het werk behouden is gebleven, omdat Werkman in maart van 1945 door de Sicherheitsdienst werd gearresteerd. Een maand later werd Werkman met negen anderen gefusilleerd in Bakkeveen. Zijn inbeslaggenomen schilderijen en druksels werden naar het Scholtenhuis in Groningen gebracht, waar ze bij de bevrijding van Groningen verloren gingen.

Het schilderij zal binnenkort in de vaste collectietentoonstelling van De Ploeg te zien zijn.