Groninger Museum heeft primeur met overzichtstentoonstelling van Hipgnosis

nieuws

Het Groninger Museum presenteert vanaf 18 januari een grote overzichtstentoonstelling van de Londense ontwerpstudio Hipgnosis.

De studio werd bekend dankzij de legendarische albumcovers van onder meer Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Peter Gabriel, 10CC en Paul McCartney. Deze de eerste grote overzichtstentoonstelling ter wereld ooit is te zien tot 7 mei.

‘The Art of Hipgnosis’ neemt de bezoekers mee naar de tijd vóór de uitvinding van digitale fotografie en Photoshop. Het gaat om het ontwerp, het proces en de verhalen van enkele van de meest iconische albumcovers ooit gemaakt. De meest bekende is de prisma op de cover van ‘The Dark Side of the Moon’ van Pink Floyd. Dat album viert op 3 maart volgend jaar zijn vijftigjarige jubileum.

De Nederlandse fotograaf en filmmaker Anton Corbijn maakte een documentaire over de ontwerpstudio, die onlangs in première ging. In ‘Squaring The Circle: The Story of Hipgnosis’ onderzoekt Corbijn hoe bepaalde hoezen tot stand kwamen.

Directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum en Higpnosis-oprichter Aubrey Powell stelden de tentoonstelling samen. Alle foto’s en objecten van de expositie komen uit het privé-archief van Powell. De opening valt samen met Eurosonic/Noorderslag.