Efrem Gidey wint 35e editie van 4 Mijl, Harense Silke Jonkman wint bij de vrouwen

nieuws
Efrem Giday passeert de finish. Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

De 22-jarige Efrem Gidey heeft zondag de 35e editie van de 4 Mijl gewonnen. Bij de vrouwen won de Harense Silke Jonkman.

Gidey kwam in een tijd van 17,48 minuten over de finish. De Ierse hardloper wist halverwege te ontsnappen uit een groep met favorieten en kon door de andere kanshebbers niet meer achterhaald worden. Tweede werd Yorben Ruiter uit Heelsum,. Het brons was voor Filimon Tesfu uit Den Helder. Gidey is de eerste Ierse winnaar in de historie van de hardloopwedstrijd. Het parcoursrecord bij de mannen, dat staat op 17,06, werd niet bedreigd.

Efrem Gidey
Gidey werd op 3 september 2000 geboren in het door oorlog verscheurde Eritrea. Via een reeks vluchtelingenkampen kwam hij uiteindelijk via het Franse Calais in maart 2017 aan in Ierland. Daar werd hij onder de hoede genomen door trainer Joe Cooper van atletiekvereniging Clonliffe Harriers A.C. in Dublin. Gidey had op dat moment geen enkele achtergrond in de atletiek. Dat hij talent had voor de sport bleek toen hij in Tyrellstown, ten westen van Dublin, onderwijs ging volgen op de Le Chéile Secondary School. Waar Gidey zelf interesse had in fietsen, de meest populaire duursport in Eritrea, was het Cooper die zei dat een fiets veel te duur was, en dat hardlopen hem veel beter zou passen. “Hij is een heel rustige jongen, zo makkelijk in de omgang, een feest voor elke coach”, laat Cooper aan omroep RTÉ weten, nadat hij in 2019 zijn eerste grote prijs pakte op de European Cross Country Championships in Lissabon.

Tekst gaat verder onder de foto

Silke Jonkman komt over de finish. Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl.

Vrouwen
Bij de vrouwen ging de winst naar Silke Jonkman uit Haren. Zij kwam in een tijd van 20,06 over de finish. Ook dit was geen bedreiging voor het parcoursrecord. Jonkman is de eerste Harense in de geschiedenis van de 4 Mijl die de wedstrijd op haar naam weet te schrijven. Haar tijd van 20,06 is een persoonlijk record. Als tweede eindigde Diane van Es uit Rotterdam, gevolgd door de Belgische Lisa Rooms.

Silke Jonkman
De 25-jarige Silke Jonkman is geboren en getogen in Haren. Op jonge leeftijd ging ze naar de Sint Nicolaasschool. In groep 8 werd ze bevangen door het 4 Mijl-virus. Sindsdien loopt ze vrijwel elk jaar van Haren naar Groningen. Vorig jaar heeft ze professionele stappen gezet door zich aan te sluiten bij het Groningse Team 4 Mijl. Onder leiding van coach Eddy Kiemel zijn er grote sprongen gemaakt in de ontwikkeling. Het was ook Kiemel die Jonkman overtuigde om eens de tien kilometer te lopen. Tijdens het debuut op de tien, bij de Klap tot Klap-loop in Musselkanaal, kwam Jonkman kapot over de finish, maar het smaakte naar meer. Afgelopen zomer deed ze mee op de tien kilometer bij het EK in München. Dit jaar had Jonkman op de 4 Mijl als doel gesteld om haar persoonlijk record van 21.16 te verbeteren, en om wellicht een podiumplaats te bemachtigen.