Eerste spits afsluiting Ring-West bij Vrijheidsplein verloopt relatief rustig

nieuws
Foto: Rijkswaterstaat via Aanpak Ring-Zuid

De eerste ochtend van de afsluiting van de westelijke ringweg bij het Vrijheidsplein is relatief rustig verlopen. Dat laat Herepoort-woordvoerder Bert Kramer maandagmiddag weten. Maar dinsdag, woensdag en donderdag worden een ander verhaal.

“De ochtendspits was relatief rustig. Alleen tussen 08.30 en 09.00 uur was het wat drukker”, vertelt Kramer. “Het was goed te doen, alleen bij de rotondes bij Corpus den Hoorn was het iets drukker. Nu is het afwachten wat het verkeer vanmiddag gaat doen. Maar als dat net zo goed verloopt als vanochtend, zijn we tevreden.”

Vrees voor komende dagen

Maar Kramer is er niet gerust op dat de relatief rustige spits ook de komende dagen aanhoudt: “Dinsdag wordt ‘do-or-die’. We denken met name dat het druk gaat worden bij de rotondes bij de Laan Corpus den Hoorn en bij de afslag naar Westpoort. Daar gaat het verkeer vanuit Drachten waarschijnlijk van de snelweg af en proberen richting de westelijke ringweg te rijden.”

‘Volg de borden’

Kramer roept reizigers dan ook op om vooral de omleidingsborden te volgen: “Dat is gewoon de makkelijkste manier om op je plek van bestemming te komen. Mensen denken vaak dat ze daarmee veel te ver omrijden. Maar als ze er achter komen dat ze door sluiproutes te kiezen nog veel langer vast staan, dan denken vaak pas na. Mensen moeten wennen en zijn vaak pas gewend als ze weten dat hun eigen routes niet werken. Volg daarom gewoon de omleidingsroutes of ga met de bus of de trein, dat werkt gewoon beter.”

De westelijke ringweg is ruim anderhalve week dicht tussen het Vrijheidsplein en de afrit naar de Peizerweg. Het Vrijheidsplein is dan afgesloten voor verkeer in noordelijke richting. Het verkeer vanaf Drachten richting westelijke ringweg wordt omgeleid via Hoogkerk en het Hoendiep. Verkeer uit andere richtingen wordt omgeleid via de overige ringwegen. Voor het verkeer op de westelijke ringweg in zuidelijke richting is tussen de oprit van de Peizerweg en het Vrijheidsplein in deze periode één rijstrook beschikbaar.