Jonge Onderzoekers ontvangen ruim 2.000 euro: “Kinderen uit armere gezinnen helpen”

De Jonge Onderzoekers uit Stad hebben een geldbedrag van 2.075,33 euro ontvangen. Volgens Carleen Baarda van DJOG is er inmiddels een bestemming voor het geld.

Hoi Carleen! Ruim 2.000 euro mogen ontvangen lijkt me een geweldige opsteker …
“Dat is het zeker. We zijn hier heel erg blij mee. Als DJOG hebben we meegedaan aan de Rabo ClubSupport. De Rabobank ondersteunt met deze actie clubs en verenigingen door het hele land. Een deel van het resultaat dat de bank heeft verdiend, wordt teruggegeven aan verenigingen. De afgelopen jaren hebben we hier vaker aan meegedaan. Maar nog nooit eerder was het bedrag zo hoog. We waren echt verbaasd, maar ook heel blij.”

Kun je verklaren waarom het bedrag dit jaar zo hoog is uitgevallen?
“Nee. We hebben geen enkel idee. Zelf hebben we een klein beetje reclame gemaakt op sociale media. We hebben wat familieleden aangespoord en we hebben er wat aandacht aan besteed door middel van posters in ons pand. Maar geen grote campagne. Dus we weten het niet.”

Wat gaan jullie met het geld doen?
“We willen het gaan gebruiken voor Stadjerspas-abonnementen. Gezinnen die het niet zo breed hebben kunnen vanuit de gemeente gebruik maken van de Stadjerspas. Een onderdeel daarvan is dat ze drie keer mee mogen doen aan onze activiteiten. Maar na drie keer, dan zijn de kaartjes op. In plaats van een duur abonnement van 55 euro per drie maanden hebben we het Stadjerspas-abonnement. Dat kost 10 euro.”

Het is dus bedoeld voor kinderen uit minder bedeelde gezinnen om hen de mogelijkheid te bieden mee te kunnen doen?
“Klopt! Die mogelijkheid was er de afgelopen jaren ook al, maar toen financierden we dit met sponsoren. Nu gaan we dit dus financieren met de Rabo ClubSupport. En we hebben hier hele goede ervaringen mee. Tegen gezinnen met kinderen die een Stadjerspas hebben zeggen we ook, maak eerst gebruik van de drie kaartjes waar je sowieso recht op hebt. Kom bij ons kijken, doe mee. En als je het na drie keer super leuk vindt, dan kunnen we dan overschakelen op het abonnement. We vinden het heel belangrijk dat iedereen zich bij ons kan vermaken, dat iedereen dezelfde kansen en mogelijkheden heeft.”

Nu gaat het de laatste maanden veel over de stijgende prijzen en gezinnen die minder goed rond kunnen komen. Wat merken jullie daar van?
“Tijdens onze workshops maken we gebruik van diverse materialen. De inkoopprijs van deze materialen ligt hoger. Dat merken we heel duidelijk. Daarnaast zien we dat het aantal kinderen dat via een Stadjerspas-abonnement bij ons naar binnen mag, aan het toenemen is.”

Deze week is het in het Noorden herfstvakantie. Traditioneel een week vol activiteiten bij jullie. Hoe gaat het met DJOG?
“Het gaat super goed. We hebben het idee dat de coronadip achter ons ligt en dat we weer volop gevonden worden. Je zegt het al, de herfstvakantie. Vandaag was de eerste dag van een week vol activiteiten en we konden veertig kinderen verwelkomen. Daarmee zaten we ook helemaal vol. Buiten de vakanties om hebben we op woensdagen en zaterdagen activiteiten. Ook daar is veel belangstelling voor. En als ik dan vandaag rondloop, en ik zie kinderen druk bezig met knutsel- en bouwwerkzaamheden, ja, dan maakt mij dat heel blij.”

Nu zitten jullie in een groot pand. Is veertig kinderen ook het maximum dat jullie kunnen hebben?
“Op dit moment wel. Kijk. Je wilt kinderen ook begeleiden. Daar hebben we vrijwilligers voor nodig. Daarom was veertig vandaag het maximum. Dus om van de mogelijkheid gebruik te maken, we zijn op zoek naar vrijwilligers. Als je het leuk vindt om een workshop te geven, om met kinderen iets moois te maken, dan ben je van harte welkom. Neem gerust contact met ons op via de contactmogelijkheden die op onze website staan.”