D’ Olle Grieze rijdt vanaf vandaag door Noord-Nederland

Vanaf vandaag kun je de Martinitoren niet alleen beklimmen, maar er ook in reizen door Noord-Nederland. Onder begeleiding van muzikant Arnold Veeman namen genodigden donderdagmiddag een kijkje in ‘D’ Olle Grieze’, de nieuwste WINK-trein van Arriva, op het Hoofdstation van Groningen.

D’ Olle Grieze-trein is één van de achttien nieuwe WINK-treinen die met behulp van een namenwedstrijd een unieke naam van een bestemming heeft gekregen. In de nieuwste aanwinst van Arriva zijn de wanden van het toilet, zowel aan de buitenzijde als binnenzijde, bekleed met afbeeldingen van de Martinitoren.

De WINK-trein is gebouwd door de Zwitserse treinfabrikant Stadler. WINK staat voor Wandelbarer, Innovativer Nahverkehrs-Kurzzug. De treinen bestaan uit drie delen, twee coupés waar een motorblok tussen zit. De trein heeft een lengte van 56 meter en heeft geen eerste klas. Wel zijn er bij alle zitplaatsen stopcontacten en USB-laders aanwezig. De WINK-treinen rijden op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO), een synthetische diesel, waardoor een CO2-reductie van 90 procent gerealiseerd wordt.