Cafégangers zien Max kampioen worden: “Hoe laat Verstappen ook rijdt, Aan de Amstel is geopend”

nieuws
Zo'n twintig tot 25 bezoekers zagen Max Verstappen zondagochtend in café Aan de Amstel kampioen worden. Foto: Kim Boonstra

Het is uitgegroeid tot een traditie. Wanneer Max Verstappen rijdt is café Aan de Amstel aan de Veemarkstraat in Stad geopend. Eigenaresse Kim Boonstra vertelt dat ze een prachtige ochtend heeft gehad.

Hoi Kim! Wat een ochtend hè?
“Het was een spannende en bizarre ontknoping. Ik moet je wel eerlijk bekennen dat ik niet een expert ben op het gebied van Formule 1, maar van tevoren was mij uitgelegd wat er ongeveer moest gaan gebeuren. Max moest de snelste ronde rijden, moest de wedstrijd winnen en een andere coureur mocht niet meer dan zoveel punten behalen. Uiteindelijk wist Max de wedstrijd te winnen, maar vanwege het slechte weer was het lang onduidelijk of de volle punten zouden worden toegekend. Toen dat wel gebeurde, en Max dus kampioen bleek te zijn, ja, toen ging het dak er af. Het was een mooi feestje.”

Het kijken van de F1-wedstrijden in jouw café is een soort van traditie geworden hè?
“Klopt. Ik vind het heel erg leuk om in te spelen op actuele situaties. Als het Nederlands elftal mee doet op een WK of EK dan is mijn kroeg bijvoorbeeld ook open. Dan versier ik het café en dan maken we er wat leuks van. Bij de Formule 1 doen we dat ook. Er is een groep van twintig tot 25 personen die het autoracen helemaal geweldig vindt. En het maakt niet uit of een wedstrijd ’s ochtends vroeg wordt gehouden, of in het holst van de nacht, de kroeg is dan open, en dan gaan we samen de wedstrijd kijken.”

Dat lijkt me ook leuker dan in je eentje voor de buis te zitten?
“Dat is het inderdaad. Door het samen gezellig te maken, beleef je het op een hele leuke manier. En we maken er ook wat leuks van. We hadden er vanochtend hapjes en drankjes bij. We hadden eierballen op tafel staan, maar ook was er iemand die kaas en worst had meegenomen. Die hapjes waren gesponsord. Zo doet iedereen wat om er wat leuks van te maken.”

Heb je zelf ook staan juichen toen Max uitgeroepen werd tot kampioen?
“Haha, wat ik al zei. Ik ben niet de grootste fan. Maar door er samen naar te kijken, creëer je een hele leuke sfeer. En dan ga je ook mee leven. Het komt zo’n wedstrijd ten goede. En zoiets gaan we zeker vaker doen. Later dit jaar komt er nog een WK voetbal. Daar ga ik ook zeker op inhaken.”

Suzuka
De F1-race op het circuit van Suzuka begon zondagochtend om 07.00 uur. De wedstrijd werd echter na twee ronden afgebroken vanwege het slechte weer en werd pas twee uur later hervat, waarbij de race in verkorte vorm verder ging. Max Verstappen wist de wedstrijd te winnen, Sergio Pérez werd tweede en Charles Leclerc derde. Na afloop van de grand prix was het onduidelijk of het volle aantal WK-punten zou worden uitgekeerd. Vrijwel iedereen ging ervan uit, inclusief Verstappen zelf, dat het titelfeest zou worden uitgesteld. De wedstrijdleiding besloot echter anders, en kende het maximaal aantal punten toe. Daarmee stelde Verstappen zijn tweede wereldtitel veilig.