Burgemeester na sushi-incident: “Ik wil in gesprek om uit te leggen dat we het hier zo niet doen”

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) gaat de komende periode in gesprek met de eerstejaarsstudenten van Vindicat en Albertus Magnus die vorige week stampij hebben gemaakt in een sushi-restaurant. Dat heeft Schuiling woensdag gezegd tijdens het politieke vragenuur.

Schuiling reageerde daarmee op vragen van fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP. “Op donderdag 29 september misdroegen studenten van Vindicat zich wederom in de Sushi Mall Groningen. Dit keer waren er ook studenten van Albertus bij betrokken. Hierdoor moesten andere bezoekers zoals gezinnen met opa’s en oma’s en kinderen vertrekken. Wederom werd er met eten en drank gegooid en werd er beschamend met het personeel omgegaan. Ook dit keer wil het personeel niet zeggen wat er aan de hand is.”

“Ik baal hier gigantisch van”
Burgemeester Schuiling: “Ik baal er gigantisch van dat dit gebeurd is. Een aantal jaren geleden vond er ook een incident plaats in dit restaurant. Na dit nieuwe incident hebben we contact gezocht met de horecagelegenheid. Uit dat gesprek is gebleken dat er tijdens het eten een aantal jongeren met elkaar in contact zijn gekomen en dat er een opstootje, een ruzie is ontstaan. Daarbij is er eten naar elkaar gegooid, en zijn er borden en glazen gesneuveld. Dat geeft geen pas.”

“Er is direct contact met mij opgenomen”
Schuiling: “Wat is er daarna gebeurd? De besturen, of een delegatie van de studentenverenigingen, zijn nog dezelfde avond naar het restaurant gegaan, hebben gesprekken gevoerd met de medewerkers, hebben excuses gemaakt en hebben aangeboden om de schade en de schoonmaakkosten te vergoeden. Daarnaast is afgesproken dat de eerstejaars hun excuses gaan aanbieden. Er is ook direct contact met mij opgenomen om het incident te melden. De betreffende studenten, voor in hoeverre ze te identificeren waren, zijn geschorst voor een periode van 72 uur. Er gaat verder onderzoek plaatsvinden, en naar gelang daarvan worden maatregelen genomen.”

“Groningen is een leuke stad en we hebben samen de plicht dat dit zo blijft”
“Hoe het nu gegaan is, is een heel verschil met een aantal jaar geleden, toen zulke zaken nog wel eens onder een tafel werden geschoven. De besturen hebben actie genomen, maatregelen genomen waarbij de ondernemer zelf geen aangifte heeft gedaan. Dat heeft niets met intimidatie te maken, maar met de befrijfsvoering van het restaurant. Afgelopen vrijdag heb ik een ingelast overleg gehad met beide studentenverenigingen. Ik heb vergewist dat Groningen een leuke stad is en dat we samen de plicht hebben dat dit zo blijft. Omdat het om eerstejaars studenten gaat heb ik gezegd dat ik binnenkort met hen in gesprek wil om dit duidelijk te maken.”

“Escalatieladder wordt binnenkort gedeeld”
“En u kunt nu zeggen, waarom bemoeit de burgemeester zich hier zo tegen aan. Heeft hij niets anders te doen. Wel. Ik kan duizend andere dingen doen waar ik graag tijd in wil spenderen, maar dit is belangrijk. Ik wil dicht op ze kruipen, ik wil duidelijk maken welke stad we zijn en hoe we hier met elkaar omgaan. In de vragen werd ook gevraagd naar de escalatieladder. Die is klaar en die wordt binnenkort gedeeld.”