Backbone blij met uitspraken: “Trav 12 heeft wat glans verloren, maar heeft nog veel te bieden”

nieuws
Foto: Google Maps - Streetview

Ondernemers in Backbone mogen waarschijnlijk na 31 december nog een aantal maanden van het gebouw gebruik maken. Woordvoerder Peter Loef van Backbone is opgelucht.

Hoi Peter! Jullie waren vanmiddag aanwezig bij het Politiek Vragenuurtje. Hoe hebben jullie dat beleefd?
“Ik vond het heel bijzonder. Ik had nog nooit zo’n vergadering bijgewoond. Van tevoren hoopten we op een positieve reactie. In de afgelopen week, toen we onze petitie overhandigden, zijn er mooie dingen gezegd. Maar als je daar zit, dan neemt de spanning wel toe. En toen het hoge woord eruit was, ja, toen was er een ontlading. Een gevoel van rust. Heel fijn.”

Tegen Backbone is altijd gezegd dat het op 31 december 2022 eindigt. De wethouder heeft nu gezegd dat het mogelijk verlengd kan worden als er een leegstandsorganisatie gevonden kan worden die het wil beheren, en als het gebouw goed wordt gekeurd. Dat zijn wel wat mitsen en maren …
“Dat klopt. Maar ik ga morgen direct contact zoeken met CareX. Ik verwacht dat de controle van het pand geen problemen gaat opleveren. CareX kent het pand ook, omdat ze er in een eerder stadium ook beheerder van zijn geweest. Na afloop kwam de wethouder overigens nog even bij ons. Dat vond ik heel sympathiek. Meneer Van Niejenhuis maakt sowieso een hele goede indruk. En ik heb gezegd dat ik direct contact ga zoeken met CareX. De wethouder liet weten dat het vooral bouwkundig in orde moet zijn, en dat er geen gevaren moeten zijn qua bedrading.”

De mensen die dit dossier volgen die zullen misschien vreemd opkijken. Want een half jaar geleden werd door toenmalig wethouder Roeland van der Schaaf gezegd dat het pand zo ongeveer op is. Dat het helemaal af is …
“Die uitspraak toen was ook heel bijzonder. Het was ook gestoeld op geen enkele onderbouwing. De afgelopen periode hebben we contact gehad met veel verschillende raadsleden. Een aantal hebben we hier ook mogen ontvangen in Backbone. Zij wilden het met eigen ogen eens bekijken. Dat argument waar het toenmalig gemeentebestuur mee kwam, daar komen ze nu niet meer mee weg. En je merkt ook heel duidelijk dat er nu een andere wethouder is, en dat er ook een andere raad is aangetreden.”

Er is de afgelopen maanden veel gezegd en geschreven over Travertijnstraat 12, over Backbone. Nut en noodzaak zijn helder. Maar hoe nu verder? Want het gebouw is nog niet definitief gered …
“Ik denk dat er van alles mogelijk is. Als je naar mijn visie zou vragen, dan zou ik willen zeggen dat het gebouw het stralende middelpunt kan zijn van de nieuwe wijk. Dat hebben we ook aangegeven bij De Plekkenmakers, het bureau dat door de gemeente is ingehuurd om dit gebied te ontwikkelen. Wij hebben laten zien hoe tof we zijn. De Plekkenmakers hebben dat ook erkend. Dit gebouw verdient een opknapbeurt. Het is weliswaar 46 jaar oud, maar het heeft nog veel te bieden. De glans is door de tand des tijds verdwenen, maar er zit nog veel leven in. Door het open te stellen in de richting van de buurt, door een wijkfunctie te realiseren, door een plek te zijn waar workshops en lezingen plaats kunnen vinden, waar presentaties mogelijk zijn, waar muziek terecht kan. Trav 12 is nog lang niet oud en versleten. Beschouw het gebouw niet als een obstakel, maar als een gebouw met geschiedenis en potentie. Waar broedplaatsen een onderdeel van kunnen zijn.”