Al bijna 27.000 euro opgehaald voor chronisch zieke Lisa: “Dit is hartverwarmend”

nieuws
De chronisch zieke Lisa heeft een behandeling nodig in Australië. Foto: ingezonden

Er is al bijna 27.000 euro opgehaald voor de chronisch zieke Lisa uit Stad. Afgelopen zondag vond bij roeivereniging De Hunze een actie plaats om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Maaike Jansma is trots over het verloop.

Hoi Maaike! Lisa is een goede vriendin van jou. Vorige week sprak ik ook met jou. Hoe gaat het op dit moment met haar?
“Ze verblijft op dit moment in Queensland in Australië om daar het tweede deel van haar behandeling te krijgen. Lisa is 35 jaar en ze is chronisch ziek. Ze heeft een chronisch vermoeidheidssyndroom (ME), ze heeft migraine en ze heeft POTS. Dat laatste is een ziekte waarbij je duizelig wordt als je te snel gaat staan. Onlangs heeft ze in Engeland het eerste deel van haar behandeling gehad. Die behandeling sloeg aan. Er is echter ook een tweede behandeling nodig. Het probleem is dat de zorgverzekeraar de behandeling niet vergoedt. Dat ze nu in Australië is komt omdat haar ouders hun pensioen inzetten waardoor het financieel mogelijk is.”

En voor jou is het reden om de actie door te zetten …
“Klopt. Haar ouders eten nu hun pensioen op en dat is niet de manier. Afgelopen zondag vond bij KGR De Hunze een actie plaats waarbij ik samen met andere roeiers zo lang mogelijk heb proberen te roeien op een ergometer. Dat is een machine waar je roeibewegingen op maakt. Ik ben om 13.00 uur begonnen. Na iedere tien minuutjes hield ik even pauze. Vanaf 14.00 uur kreeg ik hulp en hebben we er een estafette van gemaakt. Samen hebben we drie uur en tien minuten geroeid. Tijdens de actie kwam ook Lisa haar broer even langs. Hij woont in de stad en wilde ook zijn betrokkenheid tonen door een deel mee te roeien.”

Nu heb ik wel eens iemand in actie gezien op zo’n ergometer. Het is heel zwaar hè?
“Het is behoorlijk pittig inderdaad. Maar door op een langzame manier te roeien kon ik het goed volhouden. En dankzij de hulp van alle andere roeiers is het een succes geworden. De verbondenheid was ook heel mooi. Er was iemand die bananen en chocolademelk had meegenomen om op krachten te blijven. En dat terwijl de meeste roeiers Lisa niet eens kennen. Dat is toch mooi?”

De bedoeling was om zoveel mogelijk geld op te halen …
“Dat kon inderdaad op verschillende manieren. Men kon ons sponsoren maar we hadden ook een spaarpot staan waar in gedoneerd kon worden. En ik had op de toegangsdeur van De Hunze een papier geplakt met daarop afgedrukt het interview dat jullie vorige week hebben gepubliceerd. Daarbij had ik een QR-code geplaatst zodat mensen via Tikkie een donatie konden doen. En dat was zo mooi. Op een gegeven moment zag ik toevallig daar iemand staan die het artikel las en vervolgens een geldbedrag overmaakte. Niet in de spotlights, maar gewoon anoniem, op een afstandje. Dat heeft mij best wel geraakt.”

Uiteraard willen we weten hoeveel geld er is opgehaald …
“Hoeveel geld we zondag precies hebben opgehaald is nog niet helemaal bekend, maar we verwachten toch zeker enkele honderden binnen te hebben gehaald. De actie voor Lisa loopt al ongeveer een jaar. Van de beoogde 30.000 euro is in de afgelopen twaalf maanden nu 26.725 euro opgehaald. Dus we zijn al een heel eind op weg!”

Hoe heeft Lisa gereageerd?
“Vorige week is ze naar Australië gereisd. Ze heeft de actie zondag grotendeels meegekregen. Vanwege het tijdverschil is ze, toen het hier 15.00 uur was, gaan slapen. Maar met filmpjes en foto’s heeft ze een goed beeld gekregen. En ze vindt het geweldig. Ze is heel erg onder de indruk van hoe iedereen met haar meeleeft.”

De actie voor Lisa loopt nog door. Meer informatie, en donaties, zijn mogelijk op deze website.