Roeien om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor chronisch zieke Lisa

nieuws
De chronisch zieke Lisa heeft een behandeling nodig in Australië. Foto: ingezonden

Maaike Jansma wil komende zondag zoveel mogelijk geld inzamelen voor de chronisch zieke Lisa. Maaike gaat dit doen door op een ergometer plaats te nemen bij roeivereniging De Hunze in Stad.

Hoi Maaike! Een actie voor de ernstig zieke Lisa …
“Klopt. Lisa is een goede vriendin van mij. Ze is begin dertig en ze is chronisch ziek. Ze heeft een chronisch vermoeidheidssyndroom (ME), ze heeft migraine en ze heeft POTS. Dat laatste is een ziekte waarbij je duizelig wordt als je te snel gaat staan. Onlangs heeft ze in Engeland het eerste deel van haar behandeling gehad. Het fijne is, is dat ze daar flink van is opgeknapt. Ze kan nu bijvoorbeeld weer wat voor zichzelf koken. Maar er is ook een tweede behandeling nodig.”

En die behandeling wordt alleen gegeven in Australië hè?
“Klopt. En dat mag wat kosten. De behandeling wordt niet door de zorgverzekeraar betaald, dus we zullen het zelf op tafel moeten leggen. Komende donderdag vertrekt Lisa naar Australië, en dat wordt betaald doordat haar ouders hun pensioen inzetten. Ze eten dus eigenlijk hun pensioen op. Dat gaat mij aan het hart, en daarom kom ik in actie.”

Wat ga je doen?
“Ik roei heel graag. Ik prijs me ook gelukkig dat ik gezond ben en dat ik deze sport kan beoefenen. Komende zondag ga ik bij roeivereniging KGR De Hunze, waar ik lid ben, van 13.00 tot 17.00 uur zo lang mogelijk op een ergometer zitten. Dat is een roeimachine waar je roeibewegingen op maakt. Dat is ontzettend zwaar en ik ga proberen dat zo lang mogelijk vol proberen te houden. Dat doe ik overigens niet alleen, want ik krijg hulp van een aantal roeivrienden. Samen proberen we het zo lang mogelijk vol te houden, waarbij we elkaar afwisselen. Het gaat dan ook om de tijd die we het apparaat in beweging kunnen houden, en niet om de afstand die afgelegd gaat worden.”

En je zoekt dus mensen die je willen sponsoren?
“Klopt. Dat kan op verschillende manieren. Mensen mogen komende zondag tussen 13.00 en 17.00 uur langskomen bij De Hunze en op een lijst schrijven dat ze bijvoorbeeld voor tien minuten roeien tien euro over hebben. Ze mogen ook zeggen, ik vind dit zo belangrijk, ik stop gewoon geld in een spaarpot. Deze spaarpot zal zondag, tijdens het roeien, aanwezig zijn op De Hunze. En daarnaast, voor de mensen die niet de mogelijkheid hebben om langs te komen, die kunnen via de website een bedrag doneren.”

Een impressie van een ergometer: