Zorgprofessionals voelen zich buitenspel gezet

Verschillende jeugdzorgorganisaties in Groningen hebben afgelopen woensdag aan de Groningse gemeenteraad een petitie en aanbevelingen voor het hervormen van de jeugdzorg in Groningen aangeboden.

De petitie werd overhandigd door een afvaardiging van vakbond FNV en verschillende jeugdzorgprofessionals. In totaal zijn er ruim vijfhonderd handtekeningen opgehaald. Zij willen graag meepraten over hoe de jeugdzorg in de gemeente er volgend jaar uit komt te zien

Om de hulp en ondersteuning voor ouders en kinderen zonder indicatie beter beschikbaar te maken en de jeugdhulp dichter bij de gezinnen te brengen, gaat de gemeente Groningen vanaf juli volgend jaar de jeugdzorg onderbrengen bij WIJ Groningen, de organisatie voor maatschappelijk werk in de gemeente onder de naam SAMEN.

Met deze ontwikkeling hoopt de gemeente Groningen ervoor te zorgen dat gezinnen met minder instanties te maken krijgen, als ze basisjeugdzorg nodig hebben. WIJ Groningen moet nu nog vaak hulpvragers doorverwijzen, maar dat hoeft straks niet meer. Ook hoopt de organisatie het aantal zorgvragen te verminderen, door sneller in te grijpen bij problemen.

De ondertekenaars van de petitie zijn bang dat de kinderen die toch een zwaarder hulptraject nodig hebben in deze constructie buiten de boot gaan vallen. Ook zorgt de hervorming van de jeugdzorg voor veel onzekerheid onder de jeugdzorgmedewerkers, of ze strak nog wel een baan hebben.