Zorgen over extra kosten verleggen buslijnen Grote Markt: “Gaat dit 425.000 euro kosten?”

nieuws
Foto: Raymond Meter - meterfotografie.nl

Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) van Vervoer verwacht dat het verleggen van de buslijnen van de Grote Markt naar de Diepenring 425.000 euro extra gaat kosten. Dat komt volledig voor rekening van de gemeente. De fracties van de PVV, Partij voor het Noorden en Stadspartij 100% voor Groningen maken zich zorgen.

“Onze fractie in de provincie heeft de afgelopen periode navraag gedaan bij de gedeputeerde over de nieuwe dienstregeling 2023”, vertelt fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV. “Sinds afgelopen zomer rijden er geen bussen meer via de Grote Markt en zijn deze lijnen verlegd via de Diepenring. Nu blijkt dat als een bus via de Diepenring rijdt, en langer onderweg is, dat dit de gemeente Groningen per minuut extra geld gaat kosten. De gedeputeerde verwacht dat dit bedrag uit gaat komen op 425.000 euro.”

“Verleggen was wens van de gemeente”
Ram: “Dit stond niet in de ontwerpbegroting. Wij verbazen ons daarover, omdat toch al eerder duidelijk moet zijn geweest dat als je lijnen verlegt, dat dit nooit exact dezelfde reistijd kan opleveren. Uit de antwoorden van de gedeputeerde begrijpen wij ook dat gemeente rijtijd-neutraliteit heeft gegarandeerd. Door de lijnen te verplaatsen is de gemeente volledig verantwoordelijk, omdat het een wens is geweest van de gemeente. En de gemeente dus opdraait voor de kosten als een bus langer onderweg is.”

“Wethouder kwam met ander verhaal”
De politicus vertelt dat het bedrag van 425.000 euro een inschatting is, en pas definitief kan worden vastgesteld bij de afrekening van 2022. “Wij zijn daarnaast verbaasd omdat de antwoorden van de wethouder anders waren. De mogelijke extra kosten voor het verleggen van lijnen zouden volgens de normale systematiek van tegenvallers onder de verschillende deelnemers verspreid worden.” De PVV wil weten wat dit betekend, en wat de consequenties zijn. De partij is bang dat door deze tegenvaller er wellicht verder gesneden moet worden in de dienstregeling.