Voedselbank Groningen ziet aantal klanten in halve maand met ruim 12 procent toenemen

Het aantal klanten bij de Voedselbank Groningen is sinds 29 augustus met ruim 12 procent toegenomen. Dat laat voorzitter Maria Jongsma weten.

Zaterdag werd duidelijk dat voedselbanken de normen verruimen voor het verkrijgen van een voedselpakket. “Er is vanmiddag een ledenvergadering geweest, waar ik ook bij aanwezig was”, vertelt Jongsma. “Daar hebben we inderdaad besloten dat we de criteria gaan verruimen. Daar gingen we overigens ook al soepel mee om. Als zich vorige week iemand meldde die net buiten de criteria viel, dan hebben we in zulke gevallen maatwerk toegepast. Het is niet zo dat we die mensen afgewezen hebben, en dat ze nu ineens wel welkom zijn.”

Nieuwe richtlijn
In de oude situatie was het zo dat een alleenstaande ouder met twee kinderen die na aftrek van de vaste lasten minder dan 450 euro overhoudt, welkom is bij de Voedselbank. Dat bedrag wordt opgetrokken naar 520 euro. Voor een alleenstaande gaat het normbedrag van 250 naar 300 euro. De nieuwe richtlijn gaat per direct in.

“Stijging van 12,23 procent”
Bij de Voedselbank merken ze de afgelopen periode dat het drukker wordt. “We hebben op dit moment dertig procent meer klanten dan in januari van dit jaar. In de eerste maanden van het jaar zagen we een stijging. In de zomer, waar we normaal te maken hebben met een dip, bleef nu het aantal klanten stabiel. Sinds eind augustus stijgt het aantal klanten weer. Op 29 augustus hadden we 507 klanten. Nu hebben we er 569, die in totaal 1.268 monden voeden. Dus sinds 29 augustus gaat het om een stijging van 12,23 procent.”

Oproep voor vrijwilligers
Bij de Voedselbank zorgt dat ook voor problemen. “Ik zou graag van de mogelijkheid gebruik willen maken om een oproep te doen. We zoeken namelijk vrijwilligers. Zowel op ons aanmeldcentrum, alsook op de administratie en bij de uitgifte. We zijn echt op zoek naar mankracht om iedereen te kunnen helpen. Dus als je een dag niks te doen hebt, en je wilt graag iets oppakken, dan zou je bij ons heel erg welkom zijn.”

“Geen problemen met bevoorrading”
Qua bevoorrading zijn er nog geen problemen: “Het varieert wel van week tot week. Als het gaat om houdbare spullen, dan hebben we een goede voorraad. Qua verse producten: er wordt op dit moment nog volop geoogst en via voedseltuinen wordt er flink wat aangeleverd. Maar om een voorbeeld te geven: afgelopen week ontvingen we een zending met groente en fruit. Die producten zijn tijdens het transport te warm geworden waardoor we het terug hebben moeten sturen. En dat heeft dan direct effect in het aanbod. Er is dan voor onze klant minder keuze.”

“Ik verwacht een enorme toeloop”
Hoe de komende maanden gaan verlopen weet Jongsma niet. “Ik heb geen glazen bol, maar ik verwacht een enorme toeloop. Dus de oproep voor vrijwilligers die staat. Qua producten zitten we nu nog goed, maar het kan zijn dat dit af gaat nemen en dat we de pakketten kleiner moeten maken. Op dit moment zitten we qua omvang van het pakket nog bovengemiddeld, en we delen eerlijk wat we hebben. Daarnaast vinden we het belangrijk om er iedere week wat van de schijf van vijf in te stoppen. Eventueel kunnen we dat bijkopen. Dat we zelf melk of eieren aanschaffen. We hebben financiële reserves, maar die zijn niet oneindig. Eventueel moeten we bij de gemeente aankloppen voor hulp.”

Ruimtegebrek
En men heeft een ruimtegebrek: “Op de kantoren van de administratie en aanmelding wordt heel hard gewerkt en wordt veel werk verzet. Maar we zitten nu heel krap. Komende week willen gaan bekijken of we door middel van een andere inrichting ook ruimte kunnen winnen. Want dit is ook werk waarbij privacy belangrijk is. Waarbij je gesprekken voert die niet door andere mensen gehoord moeten kunnen worden. En we denken bijvoorbeeld ook na over het plaatsen van containerunits waaruit we kunnen werken. Al met al gaat het een hele spannende tijd worden.”

Meer informatie vind je op deze website. Wil je vrijwilliger worden dan kun je terecht op deze pagina. Of je kunt mailen naar dit adres.