Vertegenwoordigers ambassades present bij opening tentoonstelling ‘Beyond Frontiers 2′

nieuws
Foto: ingezonden

Bij Galerie Unexpected aan het Schuitendiep is zaterdagmiddag de tentoonstelling ‘Beyond Frontiers 2’ geopend. Volgens Kors van Bladeren van de galerie was het een indrukwekkende opening.

Hoi Kors! Waarom was het indrukwekkend?
“Nou, eigenlijk had je het even moeten zien. Aan onze gevel hadden we de Litouwse, Poolse, Roemeense, Moldavische, Armeense en Nederlandse vlag hangen. We hebben vandaag een internationale tentoonstelling geopend, en de vlaggen laten de nationaliteiten van de verschillende kunstenaars zien. En het was heel mooi dat verschillende ambassades aanwezig waren. We mochten onder andere vertegenwoordigers van de ambassades van Polen en Litouwen verwelkomen.”

En ook burgemeester Koen Schuiling was aanwezig hè?
“Klopt. Meneer Schuiling heeft een hele mooie toespraak gegeven. Hij uitte zijn zorgen over de oorlog, en dat daardoor de solidariteit op een lager pitje is komen te staan. En dat is niet goed, dat is een slechte ontwikkeling. Dat verhaal heeft hij gehouden, en dat deed hij heel verdienstelijk. En we hadden livemuziek. Eigenlijk verliep de opening prachtig.”

We hebben het over de opening van de tentoonstelling ‘Beyond Frontiers 2’ …
“Het thema van de tentoonstelling is de oorlog in Oekraïne. Het laat op verschillende manieren de emoties en zorgen zien die in verband staan met de gerealiseerde en mogelijke consequenties van de Russische invasie in Oekraïne. Maar het laat ook compassie, woede, verbijstering en bezorgdheid zien wanneer je de integriteit van soevereine staten raakt en aantast. En het laat zien dat de oorlog in Oekraïne een bedreiging kan zijn voor ons allen.”

Maar heb je het dan over hele zware werken, die emotioneel aangrijpend zijn?
“Ik denk dat dit voor iedereen anders is. Voor de één is het meer aangrijpend dan voor de ander. Eigenlijk moet je de tentoonstelling met eigen ogen gaan zien. Dat je de werken bekijkt, en dat je voor jezelf bepaald of het iets met je doet. En wat het dan met je doet.”

Welk werk vind je zelf het meest aangrijpend?
“Ik sta nu in een kamer met het schilderij met daarop een sikkel. De sikkel die we allemaal wel kennen. Daar tegenover hangt een schilderij van 100 bij 120 cetimeter. Daarop is een slagboom te zien met de kleuren van Oekraïne en Rusland. Op de achtergrond een abstract wild geschilderd stuk, met veel grijs, zwart en geel. Het roept verbazing en verbijstering op, en als je goed kijkt dan kun je er grote handen in zien. Persoonlijk vind ik dit schilderij erg mooi. Maar andere mensen kunnen het wel vreselijk vinden.

De expositie is tot en met 30 september te zien, waarbij Galerie Unexpected van dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur geopend is.