UMCG opent scan-straat voor kleine proefdieren

nieuws

In het UMCG wordt deze donderdag een scan-straat voor kleine dieren geopend. Dat gebeurt in de proefdierenfaciliteit van het UMCG en de RUG.

In die faciliteit wordt medisch wetenschappelijk onderzoek gedaan met proefdieren. Hier zijn alle mogelijke beeldvormende technieken voor kleine dieren bijeengebracht. Er is onder meer een mini MRI-scanner, een PET-scanner en een scanner voor optische beeldvorming. Het grote voordeel van de faciliteit is dat er minder dieren nodig zijn, en dat het meer mogelijkheden biedt voor het wetenschappelijk onderzoek,

De medewerkers bestuderen biologische processen om er achter te komen hoe en waarom iemand ziek wordt, of juist gezond blijft. Er wordt vooral onderzoek gedaan naar verouderingsziekten, zoals kanker, Alzheimer, Parkinson, hart- en vaatziekten en bepaalde erfelijke aandoeningen.

Met de nieuwe scan-straat is het nu mogelijk om één dier tijdens één narcose op meerdere manieren in beeld te brengen. Bovendien kunnen dieren over een langere tijd gevolgd worden.