Trottoirs vol fietsen in binnenstad: “We moeten waken voor een anti-fietsstemming”

nieuws
Foto: 琛茜 蒋 via Pixabay

Ondernemers, en ook winkelend publiek, in de binnenstad klagen de afgelopen periode over overvolle trottoirs vol geparkeerde fietsen. De fractie van GroenLinks in de Groningse gemeenteraad zegt dat het belangrijk is om te kijken naar het complete plaatje.

“Ik schrik niet als ik de foto’s van de volle trottoirs zie”, reageert raadslid Benni Leemhuis van GroenLinks. “En ik begrijp ook heel goed dat het vervelend is voor je als ondernemer. Dat door alle geparkeerde fietsen je onderneming slechter bereikbaar is. Aan de andere kant moeten we waken voor een anti-fietsstemming. Dezelfde ondernemers lieten namelijk eerder weten dat ze het heel belangrijk vinden dat hun zaak per fiets bereikbaar blijft, toen we spraken over het fietsparkeerverbod op de Grote Markt.”

Grote Markt
Volgens Leemhuis speelt het probleem vooral in de Zwanestraat en in de Boteringestraat. “De gemeente heeft besloten dat in bepaalde delen van de binnenstad geen fietsen meer geparkeerd mogen worden. Dat zie je nu ook heel duidelijk terug. Op deze plek mag het niet en daar is de stoep vrij, een meter verder mag het wel en daar staat de stoep helemaal vol. Wellicht is het verstandig dat de gemeente gaat kijken naar de regelgeving, dat het parkeren van fietsen op delen van de Grote Markt weer toegestaan wordt.”

“Kijk naar het totale ruimtegebruik”
Het raadslid wil nog even ingaan op het punt van een anti-fietsstemming: “Het is belangrijk om te kijken naar het complete plaatje, naar het totale ruimtegebruik. Ik zie in de Broerstraat bijvoorbeeld terrasstoelen en -tafels op plekken waar vroeger fietsen stonden. Ik zie bouwbusjes en bouwhekken op trottoirs staan. En ik zie ook ondernemers die hun werknemers geen ruimte bieden om hun fiets in een brandgang te parkeren. Hetzelfde geldt voor studentenhuizen waar het fietsenhok is omgebouwd tot woonruimte zodat de verhuurder hier ook winst mee kan maken. Al die fietsen moeten ergens naar toe.”

“Nieuwe groep studenten die nog moet leren hoe zij zich moeten bewegen”
Op de vraag of de fietsenstallingen onder het Forum en onder de oude V&D dan geen soelaas bieden: “Daar wordt goed gebruik van gemaakt. Er kunnen nog meer fietsen in gestald worden, maar het is niet zo dat deze leeg staan. Je moet ook niet vergeten dat we in een bijzondere periode zitten. Een kwart van de inwoners van onze stad is tussen de 18 en 27 jaar oud. De afgelopen weken hebben we een grote nieuwe groep studenten mogen verwelkomen. Zij moeten nog het één en ander leren hoe zij zich moeten bewegen. Het heeft ook even tijd nodig.”

“Pak zelf de handschoen op”
Volgens Leemhuis is het te makkelijk om naar de gemeente te kijken. “Je kunt niet verwachten dat de gemeente direct een extra fietsparkeergarage uit de grond gaat stampen. Daar is ook geen financiële armslag voor. Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen die dit aangaat de handschoen oppakt. Als ondernemer kun je de fietsen van je personeel op een privéplek stallen, als huisbaas kun je wat doen en ook de gemeente kan kijken of er wellicht toch weer wat fietsen op delen van de Grote Markt geparkeerd kunnen worden. Maar kijk vooral wat je zelf kunt doen om dit op te lossen.”