Start pilot Alliantie Gelijkspelen: ‘LHBTI+-personen voelen zich vaak buitengesloten bij sport’

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Op sportpark Corpus den Hoorn is de pilot Alliantie Gelijkspelen van start gegaan. Doel van de pilot is meer aandacht voor inclusiviteit in de sport en een prettige en veilige sportomgeving voor iedereen.

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport was aanwezig bij de start van de pilot en overhandigde een box met regenboogbanden en de regenboogvlag. De gemeente Groningen noemt de pilot belangrijk omdat blijkt dat LHBTI+-personen zich regelmatig voelen buitengesloten. Soms is dit zo erg, dat ze stoppen met sporten. “Iedereen moet zich thuis kunnen voelen bij een sportclub”, vertelt wethouder Jongman. “Daarom zetten we ons gezamenlijk in voor de acceptatie van LHBTI+’ers in de sport. Voorwaarde is dat we elkaar respecteren, pas dan kunnen we meters maken.”

Aan de pilot doen vier sportverenigingen mee op en rondom het sportpark. Het gaat om voetbalvereniging GRC, hockeyclub GHBS, tennisvereniging Cream Crackers en Groningen Atletiek. Het inclusieteam, dat uit een aantal leden van de betrokken verenigingen bestaat, helpt bij het creëren van draagvlak en om bewustwording rondom dit thema te versterken. Ook het Huis voor de Sport Groningen, COC Groningen/Drenthe, Hanzehogeschool en het Alfa-college zijn bij de Alliantie aangesloten.

Foto: Rieks Oijnhausen