Raadsleden organiseren begin oktober protest op Grote Markt voor energietoeslag studenten

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Het ‘voorzetje’ van SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk van afgelopen woensdagavond begint serieus vorm te krijgen. Samen met Steven Bosch, fractievoorzitter van Student en Stad, organiseren de twee partijen begin oktober een studentenprotest om de energietoeslag ook voor studenten beschikbaar te maken.

Volgens Bosch en Dijk hebben meerdere politieke partijen en maatschappelijke organisatie (FNV Jong en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) al aangegeven achter het protest te staan. In de eerste week van oktober moet het protest gaan plaatsvinden op de Grote Markt.

De energietoeslag van 1.300 euro is bedoeld voor mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum. Steden als Zwolle en Delft keren de toeslag wel uit aan studenten, maar Groningen doet dat niet. Ook in Nijmegen konden studenten in eerste instantie geen energietoeslag aanvragen, maar eind augustus bepaalde een rechter dat deze gemeente dat wel moet gaan doen. De gemeente Groningen houdt echter voet bij stuk en sluit studenten uit van de regeling. Dat kan simpelweg niet, zo stelde wethouder Eikenaar twee weken geleden, omdat het Rijk geen geld beschikbaar stelt om ook studenten te compenseren voor de gestegen energieprijzen.

De demonstratie van begin oktober is dan ook gericht aan Den Haag, zo stellen Dijk en Bosch. “Het kabinet Rutte moet met geld over de brug komen om studenten te steunen”, aldus Dijk. “Wij roepen alle studenten en organisaties op om aan te sluiten. Samen kunnen we dit voor elkaar krijgen.” Bosch vult aan: “Studenten ervaren ook problemen met de stijgende energiekosten. Zij kunnen ook in problemen komen door de stijgende kosten en achterblijvende inkomens. Daarom moet de regeling door het kabinet aangepast worden.”

Meer informatie over de demonstratie en aangesloten organisaties volgt volgens Bosch en Dijk op een later moment.