PVV over Niemeyer-fabriek: “Kan de Nieuwe Poort niet in dit gebouw gevestigd worden?”

nieuws
Foto Joris van Tweel

De Niemeyer-fabriek sluit komende herfst de deuren. In de stad is deze zomer een levendige discussie ontstaan wat er met het pand zou moeten gebeuren.

De discussie werd afgelopen zomer gestart door nachtburgemeester Merlijn Poolman. Poolman zou de fabriek het liefst willen inrichten als creatieve hub. Juist de creatieve sector heeft het zwaar in Groningen. In december moet Backbone aan de Travertijnstraat de deuren sluiten waardoor veel creatieve ondernemers op straat komen te staan. In de stad is er namelijk een tekort aan goedkope en betaalbare werkruimtes. Ook is er een tekort aan atelierruimtes. Volgens Poolman zou het slim zijn om dit samen te gaan brengen in Niemeyer.

“Een locatie naar Berlijns voorbeeld”
Poolman: “Groningen is een City of Talent. Maar voor al het talent is er weinig ruimte om zich te ontplooien. Als er bedrijfsruimte beschikbaar is, dan is het peperduur. Wat we nodig hebben zijn betaalbare plekken waar mensen zich kunnen ontwikkelen, een broedplaats. En dat bedoel ik in de breedste zin van het woord. Ik heb het over werkplekken voor zzp’ers, studio’s, ateliers voor artiesten en kunstenaars, een plek waar bands, instrumentalisten en dj’s zich naar hartenlust kunnen ontwikkelen. Je kunt er studieplekken creëren, en een nachtclub die van vrijdag tot maandag non-stop open is, met horeca en foodtrucks. Eigenlijk naar Berlijns voorbeeld.”

PVV niet afwijzend tegenover de plannen
Afgelopen weken lieten verschillende politieke partijen zich enthousiast uit over de plannen. De Partij voor de Dieren ziet het bijvoorbeeld wel zitten. Het CDA denkt dat het verstandig is om alle mogelijke opties voor de locatie op tafel te leggen, waarbij er ook gekeken moet worden naar woningbouw. Een partij die zich nog niet had geroerd in de discussie is de PVV. Fractievoorzitter Dennis Ram laat weten niet afwijzend tegenover de plannen van Poolman te staan.

“We willen niet een herhaling van zetten”
Ram: “Als partij vinden wij het belangrijk dat het gebouw van Niemeyer voor de stad behouden moet blijven. Aan de buitenzijde moet het dan ook zijn historische karakter behouden. We hebben het over een stuk geschiedenis van Groningen die we moeten koesteren, die we moeten bewaren. Een creatieve hub voor ondernemers, daar staan wij niet afwijzend tegenover. Feit is dat we wel al zo’n hub hebben gehad in de vorm van Backbone. Dat gebouw is vervallen en moet gesloopt worden omdat het volgens de wethouder onveilig is. Wij willen niet een herhaling van zetten.”

“Onderzoek naar de Nieuwe Poort in dit gebouw”
“Als PVV vinden we het belangrijk dat de Niemeyer-fabriek een levensvatbare bestemming gaat krijgen. Laat oud-werknemers, Groningers en Groningse ondernemers kiezen en meepraten over een bestemming. En doe bijvoorbeeld onderzoek of de Nieuwe Poort in dit mooie gebouw gevestigd kan worden. Dat scheelt de gemeente Groningen een hoop geld en bouwkosten.”